Din cuprinsul articolului
Ce ascunde subconștientul uman? Mintea conștientă se ocupă de procesarea unei cantitati mici de informatii pe care le primim zilnic, iar “grosul” este facut de subconstient. Este surprinzător faptul că uneori nu ne putem odihni din cauza gândurilor. Un expert explică de ce apar noaptea.
Ce ascunde subconștientul uman? Nimeni NU crede: Creierul nostru se fixează pe anumite lucruri
Oamenii se gândesc adesea la lucruri lipsite de importanță, fie la momente de viață pe care, normal, am dori să le dăm uitării. De ce ne confruntăm în toiul nopții cu această avalanșă de gânduri și cum o putem controla? Carley Symes, expert în somn, spune că este vorba de gândurile care ne ajung din urmă la sfârșitul zilei, potrivit Huffington Post.
„Zilele noastre sunt pline de lucruri de făcut, de procesat și analizat. Singura dată când începem cu adevărat să ne oprim de la acele lucruri este când suntem întinși în pat și ne pregătim de somn”, afirmă expertul. Ea mai spune că „este de înțeles ca toate acele lucruri pentru care nu am avut timp de-a lungul zilei să apară acum”, explică ea.
Dar de ce ne copleșesc toate aceste gânduri aleatorii? Subconștientul și conștientul nostru încep să se suprapună
„Noaptea, mintea noastră vrea să se deschidă pentru a procesa toate „lucrurile” pe măsură ce visăm. Pe măsură ce începem să intrăm în somn, aceste bariere scad. Acum avem mai mult ”spațiu liber” și creierul nostru încearcă să-l umple procesând ceea ce este necesar și ceea ce nu este necesar din ziua respectivă (și din viața noastră).
Încercăm să învățăm din greșeli, să ne menținem în siguranță, conectând puncte cu sentimente pe care le-am avut înainte, pentru a vedea dacă există un model și a înregistra eventual ceea ce este necesar”, explică ea.
Creierul nostru se fixează pe anumite lucruri
În timpul acestui proces de ”cernere”, creierul nostru se fixează pe anumite lucruri, iar apoi reacțiile noastre la acele lucruri alimentează fixarea în continuare.
„Este o suprapunere reală a subconștientului și conștientului nostru, care poate face ca lucrurile să ajungă dincolo de controlul nostru”, spune ea.
Cheia pentru a lupta împotriva acestei avalanșe de gânduri pe timp de noapte ar putea fi o mai mare atenție pe parcursul zilei, spune Eve Menezes Cunningham, membră a Asociației Britanice pentru Consiliere și Psihoterapie.
„Ar fi nevoie de pauze în timpul fiecărei zile, poate mini meditații de conștientizare, poate o simplă pauză la o cafea fierbinte sau o plimbare în parc, mai spune ea.
Ce ajută mintea să se relaxeze?
S-ar putea să nu puteți dormi dintr-un motiv. Dacă da, încercați să vă eliberați de acele gânduri îngrijorătoare înainte de a încerca să dormiți, notându-le pe o bucată de hârtie sau chiar pe telefon.
Cunningham spune că îngrijirea minții și a corpului în timpul zilei poate asigura un somn mai odihnitor.
„Un corp obosit (într-un mod bun) ajută mintea să se relaxeze. Găsiți modalități de a face mai multă mișcare în viața de zi cu zi, fie că este mersul la sală sau yoga, înot, ciclism sau alergare.”, a încheiat expertul.
Orice putem face pentru a ne ajuta sistemul nervos să treacă în modul de odihnă înainte de culcare va ajuta, de la calmarea respirațiilor profunde cu o expirație mai lungă până la o rutină de relaxare înainte de culcare.