Pentru a consuma mai puține calorii nu este necesară adoptarea unui regim alimentar sever, schimbarea unuia sau a mai multor obiceiuri alimentare ducând în timp la același rezultat, susțin nuriționiștii. Ei oferă câteva sfaturi celor care vor să scadă riscul luării în greutate.
Este recomandabil să se miroasă de câteva ori pe zi scorțișoară, trandafiri și vanilie, acest lucru stimulând producerea de serotonină și reducând pofta de dulciuri. Cine dorește să se răcorească ar trebui să opteze pentru un sorbet în loc de înghețată. Un pahar de apă plată (de preferință rece) scade pofta de mâncare, lucru benefic pentru cine vrea să slăbească sau doar să își păstreze greutatea. Și felurile de mâncare condimentate contribuie la scăderea apetitului.
Amatorilor de alimente în conservă, pește de exemplu, nutriționiștii le recomandă să le consume în suc propriu mai degrabă decât în ulei. Este preferabil ca mâncarea să fie gătită la aburi. Cum untul scos din frigider este tare, el se consumă de obicei în cantități mari pentru a putea fi întins pe pâine, așa că mai bine de folosește margarină, mult mai tartinabilă.
În farfurie este de preferat ca trei pătrimi să fie legume și numai un sfert, carne. Ca ultim sfat, nutriționiștii recomandă ca sosurile să fie pregătite cu lapte degresat sau semidegresat în loc de lapte gras.