Din cuprinsul articolului
Vasectomia este o procedură chirurgicală de sterilizare adresată bărbaţilor. Potrivit statisticilor, la vasectomie apelează bărbații care sunt căsătoriți de peste 10 ani și care, împreună cu partenera, hotărăsc că nu mai vor să aibă copii.
Dar la această metodă de contracepție extremă se mai poate apela şi atunci când partenera are o problemă de sănătate, iar o eventuală sarcină i-ar pune viața în pericol.
Bărbații au la nivelul aparatului genital două canale aşa-numite deferente care măsoară, fiecare 25 de centimetri și care au rolul de a transporta spermatozoizii de la nivelul testiculelor, unde sunt produși, până la segmentul prostatic al uretrei. Când ajung la acest nivel, spermatozoizii se combină cu lichidul seminal, provenit din cele două vezicule seminale și cu lichidul produs de prostată, rezultând sperma.
Vasectomia se realizează prin tăierea canalelor deferente, extirparea unei mici porțiuni din acestea şi ligatura capetelor. Prin urmare, în momentul închiderii canalelor, spermatozoizii nu se mai combină cu lichidul seminal, iar bărbatul devine steril. Operaţia durează maximum o oră. Rezultate sigure doar după opt săptămâni Recuperarea postoperatorie durează maximum cinci zile.
Ulterior, viața sexuală poate fi reluată, însă specialiștii recomandă folosirea protecţiei, deoarece în spermă mai pot fi prezente rămășițe de spermatozoizi. După o lună și jumătate de la închiderea canalelor, se va realiza o analiză a lichidului seminal pentru a se observa dacă mai există vreo urmă de spermatozoizi, iar, pentru mai multă siguranță, după alte două săptămâni, se va mai face o analiză. Abia după cele două analize medicul va putea certifica sterilitatea.
În general, intervenția chirurgicală este lipsită de efecte adverse. Însă există și cazuri în care pot apărea sângerări la nivelul scrotului, mai exact, poate apărea o umflătură care să producă durere. De asemenea, după două zile de la operație poate apărea o infecție la nivelul tăieturii, urmată de o inflamație. De obicei, în aceste cazuri se administrează antibiotice, pentru a evita complicațiile.
După intervenţie, bărbatul poate avea o reţinere pe plan sexual. Aceasta are o bază emoţională și poate fi rezolvată prin câteva ședinţe de psihoterapie. În rest, viaţa sexuală se desfășoară normal, deoarece vasectomia nu afectează erecţia. După realizarea sterilizării, partenerii consideră viaţa sexuală chiar mai plăcută, deoarece scapă de corvoada contracepţiei.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…