Din cuprinsul articolului
Specialiștii avertizează că un nou val poate afecta grav situația deja delicată a țării noastre, în ceea ce privește pandemia de coronavirus. Medicii susțin că numărul infectărilor este în creștere, iar spitalele au început să fie din nou aglomerate.
Pentru a evita un nou val al pandemiei, specialiștii încearcă să atragă atenția asupra măsurilor de siguranță și igienă. Până la atingerea imunității colective, măsurile precum masca, distanțarea și dezinfectarea sunt cele mai sigure metode de prevenire a răspândirii virusului.
Al treilea val de Covid-19, un risc în special pentru tineri
Specialiștii susțin că, în această circumstanță, tinerii vor fi cei mai afectați, deoarece majoritatea nu sunt imunizați.
„Cred că va fi un al treilea val diferit față de cele din 2020, pentru că atunci aveam toată populația expusă riscului. În acest moment, grupele vulnerabile sunt oarecum securizate prin vaccin. Cred că vom avea un număr de cazuri în creștere la populația tânără, care încă nu a fost imunizată.
Anticipez că va fi o accelerare a tarnsmiterii în rândul comunităților de persoane tinere și acest lucru nu va avea un impact așa mare cum a fost în septembrie-octombrie anul trecut asupra sistemului de terapie intensivă”, a explicat Radu Țincu – medic ATI la Spitalul Floreasca din București, potrivit Digi24.
Riscul unui nou val poate fi redus de respectarea măsurilor
„Am văzut în ultima săptămână, chiar ultimele două săptămâni, că numărul de cazuri este în creștere iar spitalul nostru se confruntă cu o presiune foarte mare, numărul de locuri fiind aproape în întregime ocupat. Şi spitalele-suport au un număr destul de mare de pacienți.
Singura metodă de a încerca să prevenim acest al treilea val sau să nu aducem probleme prin presiunea sistemului de sănătate este să prevenim. Şi acum aș dori să reamintesc aceste reguli, pe care de fapt ar trebui în continuare să le păstrăm, până când constatăm că numărul de cazuri se reduce foarte-foarte mult și practic până când ținem sub control pandemia, și anume: purtarea măștii, distanțarea socială și igiena tegumentelor; sunt foarte-foarte importante”, susține Virgil Musta, medic în cadrul la Spitalului de boli infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, potrivit Rador.