Sari la conținut

Ce analize medicale să faci, anual, în funcție de vârstă

Din cuprinsul articolului

Mergi la medicul de familie și solicită efectuarea analizelor medicale de rutină. Astfel, vei putea depista din timp eventuale probleme de sănătate. Este important ca medicul să cunoască istoricul tău familial de boli (afecțiuni prezente la părinți sau frați) pentru a-ți putea recomanda din timp anumite analize.

Când sunt indicate în copilărie

Copiii luați în evidență de medicul de familie sunt monitorizați încă de la naștere. Medicul urmărește parametri precum auzul, văzul, greutatea și dezvoltarea generală. La copii, în general, nu sunt indicate analizele de rutină decât dacă apar simptome precum paloarea, cearcănele, inapetența, retardul de dezvoltare (greutate și înălțime), infecții respiratorii frecvente, iritabilitate, somnolență, apatie. În astfel de situații, se recomandă: hemograma, sumarul de urină şi urocultura, radiografia pulmonară (dacă există suspiciuni de pneumonie), examen O.R.L. şi examen coproparazitologic.

La acestea se pot adăuga: probe inflamatorii (VSH, fibrinogen, proteina C reactivă), ASLO, exsudat faringian şi/sau nazal, sideremie, glicemie, transaminaze, uree, creatinină, acid uric, ionogramă (calciu, magneziu, sodiu, potasiu), fosfataza alcalină, proteinemie, lipide (totale, trigliceride, colesterol), electroforeza proteinelor şi imunograma (dozare IgA, E, G, M).

18 – 39 de ani

•    Hemoleucogramă, glicemie, VSH, profil al grăsimilor (colesterol, trigliceride), probe hepatice (transaminaze), probe  ale funcției renale (uree, creatinină), sideremie, calciu, magneziu, sumar de urină.
•    Teste pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală.
•    Ecografie abdominală.
•    Femei: control ginecologic, analiza secrețiilor vaginale, testare Babeș-Papanicolau, ecografie de sân.
•    Examen stomatologic, dermatologic și oftalmologic.
•    Testarea auzului: prima la 18 ani, după care se face o dată la 10 ani.

40 – 49 de ani

•    Hemoleucogramă, glicemie, VSH, profil al grăsimilor (colesterol, trigliceride), probe hepatice (transaminaze), probe  ale funcției renale (uree, creatinină), sideremie, calciu, magneziu, sumar de urină, TSH și FT4, proteina C reactivă.
•    Femei: control ginecologic, analiza secrețiilor vaginale, testare Babeș-Papanicolau. Mamografia se face o dată la 2 ani, între ele fiind indicată ecografia de sân.
•    Bărbați: PSA (antigenul specific prostatei).
•    Examen stomatologic, dermatologic și oftalmologic.
•    Măsurarea tensiunii arteriale și electrocardiograma.
•    Fumătorii – spirometrie și radiografie pulmonară.
•    La recomandarea medicului, se poate face osteodensitometria.

Peste 50 de ani

•    Pe lângă testele recomandate la categoriile anterioare de vârstă (analize de sânge, urină, ecografii etc.), se vor face suplimentar și alte investigații, pentru detectarea precoce a afecțiunilor care apar pe măsura înaintării în vârstă: colonoscopia (o dată la 10 ani și o dată la 5 ani pentru cei cu cancer colorectal în familie), testele oftalmologice (pentru depistarea degenerescenței maculare, glaucomului etc.).
•    Mamografia se face anual, iar măsurarea densității osoase conform recomandărilor medicului.

Info

„Unii bolnavi își interpretează analizele cu informații de la alți bolnavi cu boli asemănătoare, neștiind că fiecare persoană are boala ei care se deosebește de a altora. Așa că nici analizele medicale nu sunt identice la doi bolnavi care suferă de aceeași boală. Interpretarea analizelor medicale se face numai în legătură cu simptomele și evoluția bolii bolnavului și acest lucru îl face numai medicul consultant căci numai el, pe baza analizelor medicale, poate stabili sau infirma un diagnostic”.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel