Sari la conținut

Ce alimente te balonează cel mai tare. Consumă-le cu prudență dacă ai probleme

Balonarea este o senzație de umflare, mărire a abdomenului
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei
Balonarea apare din cauza alimentației necorespunzătoare

Știi ce alimente te balonează?  Fenomen fiziologic absolut firesc, rezultat în urma procesului digestiv, balonarea poate fi uneori extrem de deranjantă.

Pe lângă aspectul inestetic al abdomenului, ea poate fi însoțită și de dureri însemnate, dar și de flatulență supărătoare. Pentru a te ajuta să eviți situațiile jenante atât din punct de vedere fizic, cât și psihic, am identificat alimentele care duc la apariția gazelor intestinale și pe care e bine să le ocolești în perioadele în care ai activități în cadru social. Iată care sunt acestea:

Legumele crucifere

Reprezentantele acestei largi familii de legume au în compoziție rafinoză, un trizahrid compus din galactoză, glucoză și fructoză, care rămâne nedigerat până în momentul în care bacteriile acido-lactice de la nivelul colonului nu-l fermentează, producând astfel gaze. Așadar, în zilele în care ai programate ședințe lungi sau alte evenimente importante ține-te departe de broccoli, conopidă, gulii, napi și toate tipurile de varză.

Produsele lactate

Lactoza, dizaharidul prezent în laptele animal și majoritatea produselor derivate, este unul dintre cel mai greu digerabile zaharuri. În cazul în care ai un deficit de lactază, enzima responsabilă de scindarea meleculelor lactozei, aceasta trece direct în colon unde bacteriile de acolo încearcă să o descompună, generând gaze.

Ceapa

Pentru că are în compoziție o concentrație mare de fructani, niște polimeri de fructoză mai greu de digerat, nu sunt rare cazurile în care ceapa determină umflarea abdomenului.

Produsele sărate

Consumul excesiv de sare nu declanșează doar inflamație și creșterea valorilor tensiunii arteriale, ci și balonare. Prin urmare, ca să-ți cadă mai ușor mâncarea, folosește mai puțină sare, iar pentru un plus de savoare adaugă mai multe ieburi aromatice.

Merele, perele, prunele

Deși abundă în vitamine, minerale și alte substanțe benefice organismului, aceste fructe pot provoca balonarea, din pricina conținutului mare de fructoză, dar și de fibre solubile. Pentru a evita neplăcerile, cel mai bine este să mănânci aceste fructe separat și la distanță de mesele principale.

Alimentele procesate

Snaks-urile, chipsurile, batoanele de cereale și alte ronțăieli frumos ambalate, la fel și sosurile și dressingurile de salate conțin o multitudine de ingrediente, inclusiv fructoză și lactoză. Aceste combinații se dovedesc inoportune pentru digestie.

Mâncărurile grase

Pentru că îngreunează digestia, cârnații, fripturile, prăjelile și toate tentațiile din restaurantele fast-food sunt o cauză frecventă a balonării. De aceea, consumul lor trebuie redus pe cât de mult cu putință, mai ales dacă te știi cu sensibilități la acest capitol.

Guma de mestecat

Pe lângă faptul că favorizează aerofagia, așa cum este denumită în termeni medicali înghițirea de aer în timp ce mestecăm, guma de mestecat conține îndulcitori cu puține calorii precum sorbitolul, xylitolul sau mannitolul. Deși mai prietenoși cu silueta, dar și dantura, acește tipuri zahăr alcool pot fi o provocare pentru sistemul digestiv. Dacă ai ai dezvoltat o dependență față de guma de mestecat, medicul s-ar putea să-ți recomande stoparea acestui obicei ca măsură de combatere a balonării.

Ce poți face pentru a ameliora balonarea?

Stai departe de guma de mestecat și de bomboane. Evită băuturile carbogazoase. Mănâncă încet, calm, relaxată, nu trebuie să înghiți aer în timp ce mănânci.

Modifică regimul alimentar, evită toate alimente care observi ca te balonează. Consumă ananas, papaya, căpșuni, kiwi te ajută în lupta cu balonarea.

De asemenea, folosește în mâncăruri mărar și leuștean, acestea sunt remedii bune împotriva balonării. Ele pot fi consumate și sub formă de ceai. Și crude sunt bune împotriva balonării.

Ceaiul de anason ameliorează balonarea, iar ceaiul din frunze de busuioc care conține uleiuri volatile și taninuri combate acumularea excesivă de gaze în intestine. Evită condimentele picante.

Rărește numărul de țigări fumate sau și mai bine, renunță la fumat!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel