Din cuprinsul articolului
Unul dintre cele mai importante organe pentru procesele digestive din organism, al cărui rol este și acela de a secreta enzime care ajută la digerarea alimentelor consumate, este pancreasul.
Bolile pancreasului au un impact negativ asupra sănătății generale, deoarece organismul este lipsit de capacitatea de a absorbi vitaminele și mineralele de care are nevoie din alimente.
Pancreasul nu numai că joacă un rol cheie în procesele digestive și în modul în care organismul absoarbe alimentele, dar este afectat și de alegerea alimentelor pe care le punem pe masă. Unele alimente protejează pancreasul, în timp ce altele dăunează organului și sunt deosebit de periculoase în pancreatită.
Ce este pancreatita?
Inflamația pancreasului se numește pancreatită. Aceasta poate fi acută sau cronică, cea cronică având un efect negativ pe termen lung asupra sănătății, deoarece nu poate fi complet vindecată. În cazul pancreatitei cronice este important să fiți informați despre ce alimente ajută pancreasul să funcționeze normal, să le puneți pe masă, ce alimente sunt interzise și ce alimente sunt considerate permise în pancreatită.
Ce alimente sunt considerate permise în pancreatită?
Pancreatita severă – acută și cronică, care avansează sever, este o boală în care nu te entuziasmează deloc mâncarea, deoarece doar nutriția lichidă și astfel cu o sondă sunt recomandate pentru pacienții care nu reușesc să absoarbă nutrienții, în care organismul moare de foame, deși sunt hrăniți. Atunci când faza acută este controlată, iar la pacienții a căror pancreatită este cronică și se desfășoară într-o formă mai ușoară, dieta este esențială pentru controlul bolii.
Pentru a se reface după ce faza acută a pancreatitei s-a încheiat, medicii recomandă consumul de alimente bogate în amidon, cum ar fi orezul și pastele, leguminoase precum lintea și fasolea, produse lactate cu conținut redus de grăsimi și carne care este slabă. Regimul alimentar în perioada de recuperare după pancreatită este bogat în proteine și sărac în grăsimi, deoarece meniul sărac în grăsimi, format din alimente ușor digerabile, este cel care scutește pancreasul și îi permite să lucreze mai puțin.
Alte alimente permise bolnavilor de pancreatită includ:
- fructe proaspete;
- legume proaspete;
- fructe și legume gătite la abur sau în cuptor, care nu fac parte din mâncăruri care necesită prăjire sau sosuri grele
- alimente preparate într-un mod care nu solicită pancreasul;
- alimente care sunt ușor de digerat;
- alimente gătite în casă;
- alimente bogate în calorii, dacă pierdeți în greutate deși mâncați;
- alte alimente recomandate de medicul dumneavoastră, în funcție de afecțiunea dumneavoastră și de alte comorbidități de care suferiți;
- alimente bogate în vitamine și minerale pentru a ajuta organismul cu malnutriția cauzată de neabsorbția nutrienților din alimente în pancreatită.
În cazul pancreatitei, se recomandă, de asemenea, să mâncați cantități mai mici și mai des.