Sari la conținut

Ce alimente și băuturi îți distrug dinții! Ferește-te de…

dantura

Ce alimente  și băuturi îți distrug dinții! Ferește-te de aceste alimente pentru că sunt o adevărată hrană pentru bacteriile care îți distrug dantura. 

Îți dorești să ai o dantură sănătoasă, un zâmbet larg care să arate câtă încredere ai tine? Pentru a avea dinții sănătoși cât mai mult timp, trebuie și o îngrijire corectă și atenție deosebită.

Pe lângă periajul dinților, obligatoriu dimineața și seara, este bine să ne clătim gura măcar după fiecare masă ori gustare. Ar fi ideal.

De asemenea, trebuie să evităm anumiți „dăunători” care ne strică dantura și de care se bucură bacteriile care ne distrug apoi dinții. Mai trebuie să evităm și obiceiurile care ne distrug dantura.

Unul dintre acestea este folosirea dinților pentru deschiderea unor capace, cutii etc., adică să nu mai folosim dinții pe post de desfăcător…

Ce distruge dantura? Ei bine, iată o scurtă listă:

Alimentele ce conțin zahăr

Atât de dulce, atât de delicios, atât de bun, dar atât de rău pentru dinții noștri! Este un adevărat inamic al dinților sănătoși. De ce?

Ei bine, zahărul din alimente ajută bacteriile din gură să se răspândească și acestea nu fac altceva decât să producă acizi care dizolvă smalțul dinților și îi deteriorează.

Din păcate, zahărul este prezent cam în orice alimente, așadar evitarea sa este destul de dificilă. Totuși, nu este imposibil.

Iar când vine vorba de acele bomboane care se lipesc de dinți, nici nu te gândi! Sunt foarte rele pentru dantura ta. Evită și ursuleții aceia drăguți din jeleu, nu sunt buni pentru dinți.

Nici pentru siluetă nu sunt bune alimentele cu zahăr, așa că, iată, ai împușcat doi iepuri dintr-un foc.

Iar dacă totuși ai gustat o bomboană sau un jeleu, spală-te bine pe dinți și ai grijă să-i cureți bine.

Băuturile acidulate

Ei bine, aceste băuturi acidulate nu fac bine deloc, în general, dar uite că dăunează și danturii. Și unde mai pui că au și conținut mare de zahăr toate, mai puțin cele light sau zero zahăr.

Dar și acelea este bine să le evităm. Iar dacă mai gustăm de poftă, este bine să ne clătim măcar gura după.

Fierbinte, rece…

Diferențele prea mari de temperatură reprezintă un alt factor ce dăunează. Dacă mănânci ceva fierbinte și apoi bei ceva rece, foarte rece, de la gheață, iar nu este ok pentru dantură.

De altfel, un  astfel de „duș suedez” nu face bine la dantură, dar nici la stomac. Așadar, este bine să eviți alternarea acestor temperaturi excesive și de dragul dinților.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel