Sari la conținut

Ce alimente să nu-ţi lipsească din dietă, primăvara! Sfatul nutriţionistului

beneficiile salatei orientale pentru organism
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
preparat simplu, benefic pentru organism

În lansarea unui stil de viață în parametri normali, există câteva alimente care nu trebuie să-ți lipsească din alimentație, primăvara. Este vorba despre verdețuri și crudități pe care le găsiți în piață: spanac, salată verde, ștevie, lobodă, urzici. Usturoiul și ceapa verde. Au proprietăți antifungice antibacteriene și antivirale. Nu uitați de spanac, varză, căpșuni și laptele. 

Primăvara este cel mai potrivit moment din an pentru a va recăpăta tonusul buna dispoziție și forma fizică. Iar cura de slăbire în acest sezon va fi cu eforturi minime și rezultate maxime. Organismul caută din instinct alimente proaspete și ușor de digerat iar apetitul este lesne de ținut în control. Scurtarea nopților stimulează indirect secreția de hormoni precum cortizol testosteron și prolactină, care au efect de accelerare a metabolismului.

Ce alimente să nu-ţi lipsească din dietă, primăvara! Sfatul nutriţionistului

Toate verdețurile și cruditățile pe care le găsiți în piață: spanac, salată verde, ștevie, lobodă, urzici. Sunt bogate în vitamina C, betacaroten acid folic minerale fibre și fitonutrienți cu rol antioxidant, benefic pentru sănătate. Au efect antianemic laxativ diuretic, reduc colesterolul din sânge și stimulează imunitatea întregului organism.

Usturoiul și ceapa verde au proprietăți antifungice antibacteriene și antivirale. Spanacul și urzicile conțin doze mari de fier și vitamina C. Consumați-le cu sos de roșii, oțet sau zeamă de lămâie, mediul acid crește eficiența fierului. Mărarul și pătrunjelul nu trebuie considerate ierburi aromate, ci alimente de bază. Folosiți-le din belșug în salate și sosuri, au aport mare de vitamina C, fibre și fier. Mărarul ameliorează celulita și poate înlocui sarea în mâncare.

Varza nouă este un reputat agent antiinflamator, ameliorează orice afecțiune de la mastite și inflamații articulare, la acnee și migrene. Chiar și simptomele ulcerului și gastritei, care recidivează frecvent primăvara sunt ameliorate. Varza revine retenția de lichide, combate constipația și stimulează sistemul imunitar. Consumul regulat de varză este asociat cu o concentrație redusă a homocisteinei, un marker de risc cardiovascular.

Căpșunile conțin mai multă vitamina C decât portocalele, dar și acid folic cu efect antianemic. Aportul foarte redus de calorii și bogăția de bioflavonoide cu proprietăți anticancerigene, fac din căpșuni vedetele primăverii. Conțin un zahăr particular, cu absorbție lentă (levuloza), motiv pentru care sunt desertul ideal pentru diabetici sau în cura de slăbire. Semințele mici din structura lor au proprietăți afrodisiace, iar aportul mare de fibre le recomandă împotriva constipației și a colesterolului crescut. Și nu în ultimul rând căpșunile au puterea să albească dinții!

Laptele are cea mai înaltă valoare nutritivă

Primăvara este anotimpul în care laptele are cea mai înaltă valoare nutritivă. Animalele ies la păscut iarbă proaspătă, iar gustul și compoziția produselor lactate sunt superioare. Conțin vitamina A și D, proteine cu un altă valoare biologică și minerale esențiale pentru buna funcționare a metabolismului. Calciul din lapte are biodisponibilitate crescută, stimulează arderea caloriilor și reduce absorția de grăsimi din alimente. Cât despre produsele lactate fermentate tip iaurt, ele conțin culturi probiotice de fermenți vii care ajută la echilibrarea florei bacteriene din intestin, potrivit stirileprotv.ro.

Lactate și legume din belșug, asta este esența dietei de primăvară!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel