Din cuprinsul articolului
Un rol important în tratamentul gastritei îl are și alimentația, care poate ține sub control sau, din contră, poate agrava simptomele. De asemenea, trebuie să ne obișnuim cu mese regulate la ore cât de cât exacte pentru a putea autoregla secreția de acid clorhidric în mod fiziologic.
Este important să evităm consumul unor tipuri sau băuturi pe stomacul gol. Un exemplu tipic sunt cafeaua și tigara de dimineață, înainte de micul dejun, combinație extrem de proastă pentru mucoasa gastrică.
De menționat, nu atât de mult în ceea ce privește gastrita, cât în ceea ce privește cancerul gastric, multă lume nu știe faptul că mezelurile din comerț conțin nitriți, pe care îi găsiți pe marea majoritate a etichetelor de mezeluri. Aceștia sunt folosiți pentru conservare însă sunt cunoscuti ca fiind cancerigeni pe mucoasa gastrică. ”Personal, încerc să caut pateurile care nu conțin asemenea conservant și să evit restul de mezeluri (salamuri, șuncă presată, etc) pentru că foarte rar găsim pe piață aceste produse fără nitriți,” a precizat. medicul gastroenterolog Georgiana Mihăilă, pentru smartliving.ro.
Medicul mai menționează că unul din factorii des întâlniți și care au un efect nefast asupra mucoasei gastrice este fumatul.
Acesta afectează barierele de protecție gastrice și, mai ales, dacă mai apar și alți factori precum mese neregulate, alimente înalt procesate, stres psiho-somatic, consum de antiinflamatorii nesteroidiene sau de aspirină (recomandate în alte afecțiuni precum divese tipuri de dureri sau în cazul aspirinei, în cadrul bolilor cardio-vasculare), acesta poate avea efecte nefaste asupra mucoasei gastrice (și nu numai).
Fiecare pacient observă, în general, alimentul care îi face bine și cel care nu. Există uneori situații în care pur și simplu un pacient nu tolerează, în general, anumite alimente, fără a putea schimba acest lucru.
”Am avut pacienți care nu puteau mânca mere proaspete, fără însă să aibă probleme cu alt gen de alimente și fără să fie diagnosticați în urma investigațiilor cu nicio boală. Recomandarea este pur și simplu să evite ce știe că îi face rău. Sau, în cazul exemplificat mai sus, poate încerca prepararea prin coacere care, de multe ori, dă rezultate bune,” completează gastroenterologul.
Regulile generale în cazul în care ne confruntăm doar cu o gastrită sunt câteva, pe care medicii le recomandă timp limitat, o lună sau două.
„Dacă vorbim despre un profil fără risc, care înseamnă că pacientul nu a scăzut în greutate, nu a sângerat, nu are anemie și nici istoric familial de cancer gastric, încercăm mai întâi un tratament cu inhibitori de pompă de protoni (așa-numitele antiacide), ca un test terapeutic. Uneori, acesta funcționează și nu ajungem la endoscopie. Dacă pacientul are un profil de risc, atunci trebuie să-i efectuăm o endoscopie”, potrivit medicului Georgiana Mănăilă.
Medicamentele care se administrează în gastrită urmăresc reducerea cantității de acid gastric pentru atenuarea simptomelor și pentru a permite refacerea mucoasei gastrice.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…