Din cuprinsul articolului
Ce alimente s-au scumpit cel mai mult. Impulsul oamenilor de a cumpăra cât mai mult pentru a-și face provizii, în timpul pandemiei de coronavirus, a dus la o majorare a prețului unora dintre alimente. Așa că laptele, roșiile, salamul s-au scumpit cu câțiva lei pe kilogram, în luna martie, potrivit unei analize realizate de Consiliul Concurenţei pe baza datelor din Monitorul Preţurilor, citată de Agerpres.
Salamul de vară vrac avea un preţ mediu de 28,83 lei/kg în data de 23 martie, cu 2,3 lei mai mult decât în decembrie 2019, cu 2,14 lei/kg faţă de ianuarie şi cu 2,16 lei/kg peste preţul lunii februarie. Salamul Victoria putea fi cumpărat pe 23 martie cu 29,08 lei/kg, în timp ce în decembrie anul trecut preţul era cu 2,01 lei mai puţin (27,07 lei/kg). În primele două luni ale anului, preţul mediu al unui kilogram de salam Victoria era de 28,56 lei/kg, respectiv 27,28 lei/kg.
Roşiile proaspete aveau un preţ mediu de 9,29 de lei/kg în data de 23 martie, în creştere cu 2,23 lei faţă de decembrie 2019. În ianuarie 2020, un kilogram de roşii putea fi achiziţionat cu 7,69 lei, iar în februarie cu 7,73 lei/kg.
Preţul merelor Golden a crescut cu un leu pe kilogram din decembrie 2019 până în martie 2020, acesta ajungând în ziua analizată de Consiliul Concurenţei la 4,77 lei/kg.
Laptele de vacă 1,5% UHT avea un preţ de 4,95 de lei pe litru în 23 martie, cu 1,01 lei peste valoarea din decembrie 2019, în timp ce în ianuarie preţul era de 4,10 lei, iar în februarie de 4,46 lei.
În ceea ce priveşte pâinea albă, aceasta avea un preţ de 1,92 de lei pe unitatea de 300 de grame în 23 martie, faţă de 1,40 de lei în decembrie, 1,80 lei în ianuarie 2020 şi 1,60 de lei în februarie, iar cea intermediară tot de 300 de grame a consemnat o creştere de la 1,44 lei la finalul anului trecut la 1,92 lei în martie 2020.
În cazul cărnii de porc, doar cotletul feliat înregistra o creştere cu 86 de bani, de la 20,25 lei/kg în decembrie la 21,11 lei/kg în 23 martie. Restul sortimentelor de carne de porc înregistrau uşoare scăderi faţă de decembrie 2019, o lună în care consumul acestui produs creşte considerabil.
Potrivit analizei, la carnea de pui, singura creştere a fost înregistrată doar la pulpele superioare, de la 12,40 lei/kg în decembrie, la 12,58 lei/kg în 23 martie, restul sortimentelor (pulpe întregi, pulpe inferioare, piept de pui dezosat) consemnând scăderi de preţ de până la un leu.
De asemenea, uleiul de floarea soarelui avea pe 23 martie un preţ de 5,62 lei/litru, faţă de 5,32 lei în decembrie şi chiar 5,77 lei în februarie, iar un kilogram de orez – 7,51 lei, comparativ cu 7,72 lei în februarie şi 7,17 lei în decembrie 2019.
Preţul cartofilor albi, potrivit analizei, era pe 23 martie de 2,80 lei/kg, faţă de 2,65 lei/kg în decembrie 2019, şi 2,73 lei, respectiv 2,71 lei/kg în ianuarie şi februarie 2020.
V-ați uitat vreodată la ceas de mai multe ori în timpul zilei exact la 11/11?…
Într-un nou studiu, oamenii de știință americani au descoperit o legătură între viteza de îmbătrânire…
Medicul nutriționist Mihaela Bilic face o serie de recomandări părinților pentru o imunitate mai bună…
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat în premieră o listă care cuprinde 17 agenţi…
Sam Parnia, profesor asociat la Langone Medical Center din cadrul Universității din New York, a…
Este dificil să ne gândim la o boală mai amenințătoare decât cancerul cerebral. Cu toate…