Ce alimente previn CANCERUL? „Ceea ce mănânci sau bei este un factor de expunere”

Cancerul, cunoscut sub denumirea științifică de tumoare malignă sau belignă, este boala în care celulele organismului cresc în mod necontrolat, formând o tumoră care se poate răspândi în diferite părți din corp.

Potrivit oamenilor de știință, anumite alimente ar trebui consumate cu moderatie din cauza riscurilor lor cancerigene. Alte așa-numite alimente „anti-cancer” trebuie introduse în dietă pentru a evita riscurile. Ce dietă să adopți pentru a preveni cancerele?

„Ceea ce mănânci sau bei este un factor de expunere”, spune epidemiologul Dr. Bernard Srour. Cele 30 de tone de alimente și 50.000 de litri de băuturi consumate pe parcursul vieții oferă substanțe (nutrienți, dar și aditivi, reziduuri de pesticide, polifenoli …) care nu sunt inerte față de organism. Nu mai există nicio îndoială că o parte din cancere se datorează factorilor nutriționali: 8% alcoolului, 5,4% unei diete dezechilibrate și 5,4% obezității sau excesului de greutate, potrivit unei estimări a Agenției Internaționale pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) în 2015.

„Efectele factorilor nutriționali pot fi directe sau indirecte”, spune Raphaëlle Ancellin de la Institutul Național al Cancerului (INCa). Ele pot exercita un efect protector sau vătămător local (prin slăbirea sau protejarea membranelor mucoase, de exemplu), dar și prin impactul asupra imunității, factorilor de creștere, hormonilor… »

Printre efectele indirecte, unii nutrienți au proprietăți antioxidante (vitaminele C și E, polifenoli …), alții (fier hem) sunt, dimpotrivă, prooxidant; acetaldehida (metabolitul alcoolului) sau HAP (hidrocarburi aromatice policiclice) au un efect toxic asupra ADN-ului, in timp ce vitamina B9 asigura replicarea corecta a acestuia… „Cu toate acestea, trebuie să țineți cont de efectul matriceal al alimentelor și de faptul că un aliment nu este niciodată mâncat singur”, spune dr. Srour.

Care sunt cele mai bune alimente care au un efect preventiv?

O dietă sănătoasă poate preveni multe patologii. Unele alimente pot preveni chiar și dezvoltarea cancerelor. Iată câteva tipuri de alimente pe care experții le recomandă spre consum împotriva acestor boli.

Cerealele integrale și leguminoasele

Cerealele integrale și leguminoasele sunt una dintre cele mai bune surse de fibre alimentare, despre care un raport al IARC din 2018 estimează că, din cele 346.000 de cazuri noi de cancer din 2015, 4.700 au fost atribuite unui consum scăzut de aceste alimente.

„Prin accelerarea tranzitului, acestea reduc timpul în care colonul este expus la substanțele cancerigene din scaune”, explică Dr. Srour. De asemenea, ele reduc secreția de insulină și rezistența la insulină, care sunt dăunătoare, și reduc concentrația de factori de creștere și hormoni în sânge. În sfârșit, ele încurajează microbiota să producă acizi grași antiinflamatori și antiproliferativi.

Pentru a preveni cancerul, cerealele integrale ar trebui consumate la fiecare masă, iar legumele de două ori pe săptămână. „Conținutul de proteine vegetale al leguminoaselor ne ajută, de asemenea, să adoptăm o alimentație mai puțin bazată pe carne, fără a recurge la anumiți înlocuitori vegetali ultraprocesați”, notează epidemiologul.

Fructe și legume
6.800 dintre noile cazuri de cancer înregistrate în 2015 au fost atribuite unui consum scăzut de fructe și legume. „În plus față de fibrele lor, fructele și legumele conțin antioxidanți, agenți puternici de protecție care intervin în numeroase fenomene esențiale pentru apariția și evoluția celulelor canceroase”, notează Raphaëlle Ancellin. Trebuie să consumați cel puțin cinci porții (80-100 g) de fructe și legume pe zi, adică 400-500 g. „Important este să le variați și să le consumați întregi”, spune epidemiologul Bernard Srour.

Ele combină factorii de protecție. Ele conțin o gamă largă de substanțe care pot stimula imunitatea. De asemenea, furnizează fibre, care reduc riscul de cancer colorectal.

O alimentație bogată în fructe și legume ajută, de asemenea, la prevenirea supraponderalității, care este asociată cu un risc crescut de cancer, în parte din cauza stării inflamatorii și a rezistenței la insulină pe care o favorizează.

Produsele lactate previn cancerul colorectal?

850 de cazuri noi de cancer colorectal în 2015 s-au datorat aportului scăzut de produse lactate. „Acestea conțin calciu care ar putea reduce înmulțirea celulelor și ar putea promova protecția peretelui intestinal”, spune dr. Srour.

Bacterii lactice, sau probiotice, în produsele lactate fermentate pot juca, de asemenea, un rol în acest efect protector. Două rapoarte (INCa 2015 și IARC 2018) au estimat că consumul lor ridicat a fost asociat cu un risc crescut de cancer de prostată. Cu toate acestea, nivelul dovezilor rămâne limitat și nu pune la îndoială recomandarea de a mânca două pe zi (trei sau patru pentru copii și vârstnici).

Ce alimente au efect nociv?

Carne roșie și mezeluri: peste 2.000 de cazuri de cancer nou descoperite au fost atribuite consumului de carne roșie mai mare de 43 g pe zi și 4.380 de cazuri (3.880 de colon-rect) cărnii deli, clasificate drept cancerigene. Cu mecanismul „producerea de compuși cancerigeni N-nitrozo, radicali liberi și substanțe pro-inflamatorii legate de excesul de fier sau săruri de nitrit ale anumitor cârnați”, spune Raphaëlle Ancellin.

„Studiile au arătat că carnea roșie este asociată cu un risc crescut de cancer colorectal”, explică Bernard Srour.

Limita: 500 g de carne roșie și 150 g de mezeluri pe săptămână. Este permisă carnea de pui, ouă, pește crud, gras sau afumat și proteinele vegetale.

Alcool

28.000 de cazuri noi de cancer raportate în 2015 au fost atribuite consumului de alcool, adică 8% din cazurile noi. Cu ca locații principale: sfera ORL, sânul, ficatul, stomacul și colonul-rect. „Sunt implicate mai multe mecanisme”, explică Raphaëlle Ancellin.

„Riscul, în special pentru cancerul de sân, crește de la prima băutură, indiferent de băutura alcoolică, deoarece etanolul este transformat în acetaldehidă, un compus genotoxic care atacă ADN-ul”, explică Bernard Srour.

Alcoolul poate crește, de asemenea, circulant nivelul hormonilor steroizi, acționează asupra receptorilor hormonali sau slăbi membranele mucoase ale sferei orale.

Pentru a depăși riscul se recomandă să nu se depășească 2 băuturi pe zi și 10 băuturi pe săptămână, cu două zile de pauză.

Sare și alimente conservate cu sare
Potrivit unui studiu internațional din 2011, 0,5% din cazurile noi de cancer de stomac au consumat în exces sare.

„Sarea ar putea duce la inflamarea, modificarea și modificarea mucoasei stomacului care promovează proliferarea celulelor și bacteriilor vătămătoare și expunerea la agenți potențial cancerigeni”, spune dr. Srour.

Sfat: se recomandă mai puțin de 5 g de sare pe zi, dând gust diferit preparatelor cu ierburi și condimente. Mai mult, se recomandă limitarea produsele ultraprocesate, potrivit Sante Magazin.

Recent Posts

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

21 de minute ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

10 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

10 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

11 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

11 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

12 ore ago

Citeste si: