Sari la conținut

Ce alimente NU trebuie să lipsească din dietă în sezonul RECE. Medic: Este cea mai valoroasă sursă de proteine

alimentatia pe timpul iernii
Sursă foto: Pexels
Alimentația pe timpul iernii

Ce alimente NU trebuie să lipsească din alimentație în sezonul RECE. Medic: Este cea mai valoroasă sursă de proteine.

Într-o postare pe contul personal de socializeare, dr. Mihaela Bilic spune ce ar trebui să mănânci când vine frigul. Medicul spune că alimentul de bază din sezonul rece este plin de proteine. Specialistul spune că are multe vitamine din complexul B și minerale esențiale, printre care zinc și fier.

Medic: Proteinele din carne țin de foame multe ore și au calorii negative

carne
Sursa foto: pexel.com

„Odată cu schimbarea anotimpului se schimbă și apetitul, frigul ne îndeamnă să mâncăm alimente hrănitoare, gata cu verdețurile, ne e poftă de carne! Și bine facem, indiferent de culoare și de animalul de la care provine, carnea este cea mai valoroasă sursă de proteine complete. Proteinele din carne țin de foame multe ore și au calorii negative, organismul cheltuiește energie pentru metabolizarea lor. Carnea nu îngrașă, ci mai degrabă ajută la slăbit. Facem ce facem și tot la slăbit am ajuns! Întrebarea este ce alegem: vită, porc sau pui?”, spune medicul.

Carne albă, fragedă, cu mai puțină grăsime și acizi grași

Carnea de pui este cea mai consumată carne la nivel mondial, în ultimii 50 de ani producția a crescut cu 200%. De ce ne place carnea de pui? Este o carne albă, fragedă, cu mai puțină grăsime și acizi grași saturați decât carnea roșie, cu un conținut mare de proteine de calitatea întâi, ușor de gătit și pe gustul multor persoane.

Consumul de carne in sezonul rece

  • Avantajul la pui: grăsimea se concentrează în piele, nu pătrunde printre fibrele cărnii și este ușor de eliminat. Este o grăsime bogată în acizi grași mononesaturați (similari cu cei din uleiul de măsline)și este semifluidă la temperatura camerei. Aripioară sau picior? Contează ce bucată de carne alegem, nutrienții și grăsimea diferă între pieptul și pulpa de pui.
  • La 100g carne avem -pentru piept: 25g proteine, 4,5g grăsime, 150cal și 1-2 mg fier; pentru pulpe- 22g proteine, 9g grăsime (adică dublu), 200cal și un conținut de fier de 4 ori mai mare față de piept. Despre aripioare nu e mare lucru de spus, sunt de 3-4 ori mai bogate în grăsime față de pulpe și nu te alegi cu prea multă carne, nu dar asta nu le împiedică să fie delicioase.

Precizare importantă

Dr. Bilic: „Alimentația pe care o primesc puii/găinile influențează în mod direct concentrația de nutrienți din carne. Hrana bogată în lucernă scade conținutul de colesterol, prezența semințelor de in duce la creșterea procentului de Omega-3, iar boabele de porumb bogate în caroten dau grăsimii o culoare galbenă. Un ultim secret: carnea de pui se consumă bine gătită, temperatura ridicată elimină riscul infectării cu salmonella”.

Alimentația pe timpul iernii

carne de porc
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

„O fi puiul cea mai consumată carne la nivel mondial, dar sper că la noi, la români, porcul să fie campion! Poate nu știați dar carnea de porc este tot o carne albă, în cărțile de nutriție e pusă alături de carnea de pasăre și de vițel. Porcul este un animal omnivor, de aceea grăsimea lui este mai puțin saturată, deci mai sănătoasă, față de grăsimea rumegătoarelor, adică vită sau oaie”, mai spune medicul.

„Și dacă am pomenit de grăsime, e mare diferență între bucățile de carne pe care le consumăm: mușchiulețul are doar 4% grăsime, în timp ce costițele și ceafa împănate au până la 15% grăsime. Deci nu tot porcul e gras! Culmea este că prin gătit grăsimea se topește și rămâne în cratiță, deci carnea preparată termic pierde din numărul de calorii. Porcul are avantajul că nu trebuie hrănit intensiv, poate fi sacrificat la orice vârstă și la orice greutate și va fi bun din vârful urechilor până în vârful cozii!
Dacă mă întrebați pe mine, eu aleg porc…dar fiecare e liber să aleagă ce-i place, carne să fie!!”, conchide medicul specialist pe Facebook.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel