Din cuprinsul articolului
Ce alimente ne îmbolnăvesc rinichii. Uită-le, sunt nocive! Iată ce ar trebui să eviți de acum înainte pentru a nu-ți pune sănătatea în pericol.
Rinichii îndeplinesc o funcție de susținere a vieții, deoarece filtrează sângele și elimină toxinele, menținând nivelul electroliților și reglând tensiunea arterială.
Prin urină, rinichii elimină uree ce rezulta din descompunerea proteinelor, acid uric rezultat în urma descompunerii acizilor nucleici, substanțe medicamentoase și metaboliții acestora. Ș tot rinichii absorb nutrienții din sânge și îi distribuie în funcție de nevoile organismului.
Din păcate, rinichii pot fi afectați de mai multe boli, ce cauzează probleme funcționale și structurale.
În momentul în care rinichii nu mai funcționează corect, toxinele și excesul de fluide se acumulează și poate apărea insuficiența renală, simptomele comune fiind hipertensiunea arterială, oboseala, durerile de cap persistente, umflarea feței și a gleznelor, retenția de lichide și durerile de spate.
Două dintre bolile cronice care cresc riscul de afecțiuni renale sunt diabetul și hipertensiunea, asta în timp ce bolile renale sunt clasificate în patru mari categorii: pietre la rinichi (litiaza renală), leziuni renale acute, boli cronice de rinichi și boli renale în stadiu terminal.
Ce alimente dăunează grav rinichilor
Din păcate, o serie de alimente reprezintă un real pericol pentru rinichi, iată care sunt:
Carnea procesată. Șunca, cârnații, crenvurștii, mezelurile și chiftelele de hamburger reprezintă o dublă amenințare pentru sănătatea rinichilor: sunt bogate în sodiu și proteine de origine animală.
Consumul excesiv de sodiu peste 2300 de miligrame (mg) pe zi, în mod regulat, conduce la o dietă care poate crește tensiunea arterială, iar acest lucru creează un stres suplimentar asupra rinichilor.
De asemenea, în literatura de specialitate recentă se sugerează că o cantitate mai mare de proteine de origine animală decât de proteine vegetale în alimentație poate crește rata de progresie a bolii renale.
Chiar și supele…
Supele. Sunt foarte bune atunci când suntem răciți, pentru efectul benefic asupra durerii de gât, dar sunt pline de sare. Chiar dacă este făcută în casă, o porție de supă are o cantitate de peste 800 mg de sodiu.
Pe piață există diferite tipuri de sare nesărată, astfel că dacă doriți totuși să consumați o porție de supă există opțiuni mai sănătoase.
Pizza congelată. Un fel de mâncare pe cât de rapid, numai cât îl scoți din congelator și îl bagi la copt, pe atât de nociv pentru sănătatea rinichilor.
Crusta din aluat, cu stratul de sos de tomate bogat în sodiu, cu un strat considerabil de brânză și cârnați, este o bombă calorică și de sare. Astfel, dacă îți este așa de poftă de o pizza, cel mai bine este să faci comandă, mai mult, o și poți personaliza, reducând din toppingurile bogate în sodiu.
Cartofii prăjiți. Leguma preferată a multora, cartofii, indiferent de modul în care îi consumi, nu sunt prieteni cu rinichii. Cartofii prăjiți ar fi prima pe lista de evitat pentru a vă proteja inima și rinichii.
De altfel, cartoful în sine este o legumă cu un conținut ridicat de potasiu, care trebuie ținut sub control, mai ales în cazul unor afecțiuni ale rinichilor, notează dcmedical.ro.
Așadar, tu la ce ești gata să renunți pentru a avea rinichi sănătoși?