Sari la conținut

Ce alimente declanșează anxietatea. Trebuie să le excluzi din dieta zilnică! Te fac să te simți groaznic

depresie
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Alimente pentru gestionarea depresiei

Ceea ce mâncăm poate avea un efect profund asupra stării noastre de spirit – de la pizza și băuturile pline de cofeină, care ne fac să ne simțim groaznic, până la peștele gras și semințele de dovleac, care ne dau un impuls perfect.

Anxietatea este o problemă extrem de frecventă care afectează milioane dintre noi, simptomele variind de la o persoană la alta, iar unele fiind mai afectate decât altele.

Sentimentul de tensiune, iritabilitate și dificultăți de concentrare pot fi resimțite acut de mulți, în timp ce alții se pot trezi cu pieptul strâns, palpitații ale inimii și probleme în relațiile interpersonale.

Nu este neobișnuit să suferim de unele dintre simptomele de mai sus, dacă nu de toate, dar ce putem face în acest sens?

Poate că nu sunteți conștienți, dar ceea ce mâncăm poate avea un efect profund asupra stării noastre de spirit. Și acest lucru funcționează în ambele sensuri – mâncarea bună ne poate ridica moralul, în timp ce mâncarea proastă ne poate trimite în spirală în depresie.

Lumea poate fi, bineînțeles, un loc stresant și nu vrem să adăugăm și mai multă stare de rău consumând tipuri greșite de alimente. Studiile au arătat că anumite alimente pot determina creșterea nivelului de anxietate.

Ca atare, dieteticienii au redus în mod util alimentele și băuturile pe care trebuie să le evitați – și pe care trebuie să le savurați – pentru a vă ajuta să vă întoarceți pe calea calmului.

Ce alimente declanșează anxietatea?

Băuturile cofeinizate

Trezirea cu ochii învinețiți și căutarea cafelei este un element de bază al micului dejun al multor britanici, dar ați observat cum vă poate face să vă simțiți puțin agitat și la limită? Același lucru este valabil și pentru alte băuturi cu cofeină, cum ar fi ceaiul, cola și băuturile energizante.

Da, obțineți o explozie de energie din ele, dar primiți și o doză de anxietate, deoarece cofeina este un stimulent. ‘ADHD Dieteticianul’ Madelyn Larouche a declarat pentru site-ul de lifestyle Delish că prea multă cofeină poate provoca simptome precum bătăi rapide ale inimii, îngrijorare excesivă, transpirație și neliniște.

Organizația caritabilă pentru sănătate mintală Mind spune că drogul nu numai că te poate face să te simți anxios și deprimat, dar îți poate afecta și somnul. Dacă ați observat vreunul dintre simptomele de mai sus, ar fi înțelept să treceți la ceaiuri din plante sau la variante decofeinizate și să vedeți dacă vă simțiți mai bine, scrie Mirror.

Alimentele procesate

Ați avut o zi proastă la serviciu și v-ați răsfățat cu o mâncare la pachet plină de sare? Cine nu a făcut asta?

Atingerea burgerului și a cartofilor prăjiți sau a unei cutii de sucuri carbogazoase poate părea a fi un stimulent ideal atunci când sunteți deprimat, dar acest lucru este în mare parte înșelător.

Deși vă puteți simți bine în timp ce le mâncați, aceste alimente procesate sunt un coșmar pentru organism și vă pot afecta serios starea de bine.

Nutriționistul dietetician Megan Hilbert a declarat: „Aceste alimente favorizează inflamația și sunt adesea lipsite de fibre și de alți micronutrienți care s-au dovedit a avea un impact pozitiv asupra sănătății creierului și a axei intestin-creier.

„Studiile au arătat că o dietă mai tradițională și mai puțin procesată, cum ar fi dieta mediteraneană sau dieta tradițională japoneză, reduce riscul de a dezvolta atât depresie, cât și anxietate cu 25-35%, în timp ce dietele bogate în grăsimi saturate și carbohidrați rafinați pot crește simptomele depresive și de anxietate cu până la 70%”. Un lucru de care să țineți cont data viitoare când veți lua un cârnat.

Alcoolul

Să te întâlnești cu prietenii și să te bucuri de o băutură poate fi o modalitate bună de „detensionare”, dar trebuie să monitorizezi cât de mult consumi. Organizația caritabilă Mind spune că o cantitate prea mare de băutură poate perturba substanțele chimice din creier care sunt importante pentru o bună sănătate mintală.

 

 

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel