Din cuprinsul articolului
Colesterolul poate fi împărțit în două categorii, cel benefic și cel care dăunează sănătății inimii. Colesterolul HDL este colesterolul „bun”, responsabil pentru funcționarea normală a inimii. Acesta, în cantități reduse, poate fi la fel de periculos precum colesterolul LDL ridicat (colesterolul dăunător).
Analiza profilului lipidic trebuie făcută de medicul curant, care poate prescrie schimbarea stilului de viaţă şi de alimentaţie, dar şi urmarea unui tratament cu statine, dacă valorile se situează cu mult peste valoarea maximă admisă.
Cardiologul Elizabeth Klaudas dezvăluie cele 5 alimente pe care le consumă pentru a-și ține sub control colesterolul.
„Când vine vorba de sănătatea generală, nu există nimic mai important decât să vă protejați sănătatea inimii. În calitate de cardiolog, le spun întotdeauna pacienților că scăderea colesterolului LDL („rău”) poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare – iar nutrientul nr. 1 care îi poate ajuta îl reprezintă fibrele”, spune medicul într-un articol publicat în CNBC.
Asociația Americană a Inimii recomandă cel puțin 25 de grame de fibre alimentare pe zi. „Din păcate, majoritatea americanilor – 95% dintre adulți și copii – nu mănâncă suficient”, a continuat cardiologul, care prezintă în continuare cinci alimente bogate în fibre pe care le mănâncă în fiecare zi pentru a-și menține o inimă sănătoasă și pentru a trăi mai mult:
1. Ovăz
„Întotdeauna îmi aprovizionez bucătăria cu ovăz și, de obicei, am o jumătate de cană pe zi. Nu numai că sunt bogate în fibre, dar conțin o mulțime de antioxidanți, inclusiv cei care ajută la îmbunătățirea funcției vaselor de sânge și la scăderea tensiunii arteriale . Ovăzul este grozav și crud, poate fi presărat peste iaurt sau gătit și servit cu afine și scorțișoară”.
2. Năut
„Toate fasolea și leguminoasele sunt bune pentru noi, dar năutul este unul dintre preferatele mele pentru că este atât de versatil. Îl puteți adăuga într-o tocană, îl puteți arunca în salată sau îl puteți prăji în cuptor ca o gustare distractivă. Este plin de potasiu și magneziu, ambele importante pentru controlul tensiunii arteriale. O cană are aproape 15 grame de proteine, 12 grame de fibre și un sfert din necesarul zilnic de fier”.
3. Rucola
„Frunzele verzi de toate formele și dimensiunile ar trebui incluse în dieta noastră de zi cu zi. Îmi place rucola pentru aroma sa piperată. Două căni de rucola pot furniza un gram de fibre în doar 10 calorii. Rucola este o sursă excelentă de beta-caroten, care se transformă în vitamina A. Aceasta este esențială pentru o vedere bună, un sistem imunitar puternic și o piele sănătoasă”.
4. Migdale
„Toate nucile și semințele, în formele lor crude și neprocesate, sunt surse excelente de nutriție și obișnuiesc să le mănânc zilnic. O mână mică de migdale oferă trei grame și jumătate de fibre, șase grame de proteine și aproape 40% din necesarul zilnic de vitamina E. De asemenea, semințele de chia și de in sunt bogate în fibre și conțin multe proteine și acizi grași omega 3”.
5. Avocado
„De obicei, nu ne gândim la avocado ca o sursă de fibre, dar un avocado de mărime medie furnizează 14 grame. La puțin peste 300 de calorii, un avocado este, de asemenea, o sursă excelentă de multiple vitamine esențiale, minerale și grăsimi mononesaturate sănătoase”.
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…