Sari la conținut

Ce alimente bogate în minerale trebuie să consumi iarna

ciocolata

Mineralele sunt substanțe anorganice pe care organismul și le ia din alimentație. Acestea sunt indispensabile pentru realizarea funcțiilor metabolice. Este esențial să ai o dietă care să conțină minerale, orice dezechilibru mineral poate duce la patologii organice. De exemplu, hipertensiunea arterială poate să fie cauzată și de carența de magneziu, potasiu, calciu, dar și de excesul de sodiu. Toate mineralele se regăsesc în anumite alimente pe care este bine să le consumi din abundență.

Fiecare dintre minerale au roluri bine stabilite în organism. De exemplu, cromul intervine în procesele de reglare a secreției de insulină.

Calciul este un mineral esențial, el intră în componența oaselor și a dinților, este esențial pentru procesul de creștere, pentru funcționarea mușchilor, coagularea sângelui.

Fierul, de exemplu, participă la reacțiile de oxidare celulară dar și apărarea antiinfecțioasă, tot el asigurând performanțele fizice și cele intelectuale. Iodul contribuie la funcționarea normală a glandei tiroide.

Zincul este important pentru că stimulează sistemul imunitar, de asemenea acesta are și rol antioxidant.

Iată ce alimente sunt bogate în minerale și pe care este bine să consumi mai ales iarnă:  

  • Peștele. Practic peștele este cea mai bună sursă de iod, însă ai grijă să-l consumi proaspăt nu congelat. De asemenea, peștele proaspăt conține și seleniu și fluor, atât de necesar pentru sănătatea dinților. De asemenea, peștele este bogat și în calciu, potasiu, fosfor, magneziu și seleniu. Peștii sunt, de asemenea, o sursă bună de proteine și de acizi grași Omega 3 care sunt ideali pentru sănătatea inimii. Peștii bogați în minerale sunt somonul, tonul și macroul.
  • Cătina. Este bogată în minerale precum potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu.
  • Semințele de in, de dovleac sau cele de floarea soarelui sunt surse bune de minerale. Mai exact, acestea conțin cupru, fier, fosfor, seleniu și zinc.
  • Cereale integrale reprezintă o sursă bună de minerale. Acestea conțin fier, fosfor, seleniu și zinc.
  • Caisele deshidratate. Este bine de menționat faptul că cele deshidratate conțin mai mult potasiu decât caisele proaspete. Nu uita că principalul rol al potasiului este acela de reglare a apei în organism. Totodată și prunele, stafidele, smochinele sunt fructe uscate care conțin minerale precum cupru, potasiu, magneziu, în consecințe ideale dacă vrei să-ți asiguri necesarul de minerale într-o zi.
  • Ciupercile sunt bogate în minerale. În plus, consumul lor este indicat mai ales iarna pentru că ajută la susținerea sistemului imunitar.
  • Deși sunt excelente surse de vitamine și minerale, trebuie să fie consumate cu moderație fiindcă au multe calorii. Mai exact, 100 grame de nuci au peste 600 calorii.
  • Produsele obținute din soia conțin mult potasiu, cupru, mangan, zinc, în plus sunt și foarte gustoase.
  • Cacao și ciocolata neagră. Ambele sunt o sură foarte bună de minerale – conțin potasiu, fier, cupru, zinc, mangan și crom. Poți, de exemplu, să consumi ciocolată cu conținut mare de cacao, cum este cea amăruie sau ciocolată neagră.
  • Brânza conține calciu, cupru, fosfor. Dacă vrei să alegi o brânză care să fie bogată în minerale atunci poți consuma mozzarella, parmezan sau brânza emmentaler.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel