Sari la conținut

Ce aliment le-ar fi provocat moartea pacienților de la Spitalul din Murgeni. Poate declanșa intoxicații puternice

sursa foto: spitalulmurgeni.ro

Spitalul de Psihiatrie din Murgeni, județul Vaslui, a fost scena unui eveniment dramatic în care trei pacienți și-au pierdut viața, aparent din cauza unei gastroenterocolite, provocate de preparate pe bază de pangasius. 

Miercuri, o tragedie a lovit instituția medicală, provocând decesul a trei pacienți și îmbolnăvirea altor 30 care au simptome digestive alarmante. Atât pacienții cât și personalul spitalului au consumat preparate din pește, provenite din donații primite de la o mănăstire.

Trei pacienți au murit prin stop cardiorespirator

Primul apel la 112 a venit pentru un pacient în vârstă de 45 de ani. Echipa medicală a sosit la fața locului și l-a găsit în stop cardio-respirator, încercând resuscitarea, însă fără succes. Ulterior, alte trei apeluri la 112 au fost înregistrate, soldate cu decesul unei femei de 50 de ani și al unui bărbat de 54 de ani în timpul manevrelor de resuscitare.

Oana Șopu, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui, a relatat că Poliția orașului Murgeni a fost alertată prin intermediul numărului de urgență 112 cu privire la starea critică a celor trei pacienți ai Spitalului de Psihiatrie Murgeni.

Dr. Dan Ungureanu, reprezentantul Ambulanței Vaslui, a declarat că, din păcate, trei persoane au fost găsite în stop cardio-respirator, iar eforturile de resuscitare au fost în zadar, acestea fiind declarate decedate. O a patra persoană a fost transferată la spitalul din Bârlad într-o stare gravă. Deoarece cazul este de o gravitate deosebită, Serviciul de Ambulanță Județean a notificat Direcția de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății. Alți 24 de pacienți, cu simptome mai ușoare, au fost direcționați către Centrul de Primiri Urgențe Bârlad și șase către Spitalul Județean Vaslui.

Autoritățile investighează cazul

Dr. Rodica Hitruc, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Psihiatrie Murgeni, a menționat, potrivit protv.ro, că simptomele manifestate au fost din sfera digestivă, cum ar fi scaune diareice și crampe abdominale, fapt ce a ridicat suspiciuni cu privire la o posibilă infecție, fără a se putea preciza cu exactitate natura acesteia.

Consecutiv, 30 de pacienți care prezentau simptome au fost transferați la spitalele din Bârlad și Vaslui. În prezent, în spitalul din Murgeni sunt internați puțin peste o sută de bolnavi. Autoritățile, printre care se numără polițiști, procurori, medici de la Direcția de Sănătate Publică și de la Direcția Sanitar-Veterinară, desfășoară investigații ample pentru a înțelege factorii care au condus la tragicul sfârșit al celor trei pacienți.

Într-o căutare a răspunsurilor, cadrele medicale investighează cauza posibilă a acestor intoxicații alimentare. Există o ipoteză legată de masa servită pacienților cu o zi înainte.

Intoxicație puternică din cauza peștelui pangasius

Daniel Onofrei, prefectul județului Vaslui, a subliniat gravitatea situației rezultată în urma consumului unor alimente primite cu titlu gratuit de la o mănăstire din județ, folosindu-se pește Pangasius. Autoritățile sanitare au trimis o echipă la Murgeni pentru a preleva probe din alimente și le-au expediat la Institutul de Medicină Legală pentru analiză. Se așteaptă concluziile acesteia înainte de a emite o declarație exactă.

Ancheta epidemiologică este în curs la spitalul din Murgeni, luându-se în considerare cel puțin două ipoteze: una ar fi legată de posibilitatea ca pacienții să fi fost afectați de un tip de pește oceanic, Pangasius, livrat în pachete în cadrul unei pomeniri, iar cealaltă ipoteză vizează contaminarea puțului de apă al spitalului cu o bacterie.

Eduard Cazacu, primarul orașului Murgeni, județul Vaslui, a adăugat că se bănuiește o intoxicație puternică, posibil generată de o bacterie botulinică sau alt agent patogen de natură alimentară. Autoritățile, inclusiv poliția, efectuează prelevări de probe din diverse surse pentru a investiga amploarea și cauza exactă a acestei tragedii.

Pe lângă ancheta medicală, autoritățile au inițiat un dosar penal pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel