Categories: Ştiri sănătate

Ce aliment interzis a dus un astronaut rămân în spațiu? „Am băgat-o în buzunar”

Ce aliment interzis a dus Dumitru Prunariu în spațiul cosmic? „Am băgat-o în buzunar”

Dumitru Prunariu, singurul austronaut român, o sursă inepuizabilă de povești extraordinare, va oferi detalii inedite despre călătoria sa în spațiul cosmic.

Acesta povestește cum a reușit să strecoare o legătură de ceapă în naveta spațială, complice fiindu-i chiar doctorul care îl însoțea la rampa de lansare.

Bulbii narciselor pot fi confundați cu ceapa

“Unul dintre colegii mei chiar voia să mănânce ceapă proaspătă și soția lui mi-a trimis-o prin doctorul care ne însoțea până la rampa de lansare. Am băgat-o în buzunarul în care țineam mănușa cosmică. Am luat-o pe ascuns, nu aveam voie.

Lista obiectelor permise era foarte strictă. De aceea mi-a și fost dată înainte să mă sui în rachetă, pe rampa de lansare; acolo nu ne mai controla nimeni”, povestește amuzat Dumitru Prunariu.

Ce alte lucruri extraordinare va împărtăși Dumitru Prunariu despre unica și inegalabila experiență a zborului din spațiu, dar și cum va face față concurentul căruia îi va adresa întrebări din domeniul care l-a făcut celebru pe singurul astronaut român veți putea afla urmărind ediția de sâmbătă a game show-ului “Tu urmezi!”, difuzată de la ora 20:00, la Kanal D!

De ce sunt interzise alimentele?

Pentru a reduce riscul unor potențiale îmbolnăviri, toate produsele trimise pe SSI trec prin niște testări riguroase. Dacă un aliment pică aceste teste, el este imediat înlăturat. În opoziție, un meniu care trece cu succes testele, trebuie să fie atât sigur de consumat, cât și să conțină valori nutriționale ridicate.

Ce se găsește în cămara unui astronaut?

Într-o zi oarecare, „cămara cu alimente” de pe ISS conține aproape 200 de meniuri din care un astronaut poate să aleagă. Acest bufet liofilizat compune 70-75% din mesele echipajului. Restul este compus din preferințele fiecărui membru în parte – fiecare astronaut are dreptul să-și facă un fel de listă cu preferințe și cereri alimentare sau băuturi pe care și le doresc în timpul misiunii.

Chiar și așa, multe dintre aceste preferințe nu apucă să ajungă pe Stație în timp util pentru șederea unui astronaut, iar în unele cazuri acestea nu ajung deloc. De la producție până la transport, durează destul de mult pentru ca aceste alimente să fie aprobate, iar mai apoi încărcate pe o rachetă spațială. Chiar și așa, o dată ce mâncarea ajunge pe orbită, poate să dureze ani înainte de a fi consumată de un astronaut flămând, indică Popular Science.

„Nu avem un vehicul cargo cu care să putem merge în fiecare săptămână pentru a-i aproviziona cu lucrurile preferate”, spune Wu. „Astfel, trebuie să pregătim din timp mâncarea lor și să o încărcăm în în vehiculele de transport înainte chiar și de lansarea echipajului.

În timp ce călătoriile spațiale devin din ce în ce mai puțin o realitate distantă, NASA are intenția de a îmbunătăți procesul de procesare și împachetare al alimentelor, pentru ca acestea să poată dura cât mai mult. Dincolo de aspectul transportului, există o serie de alimente care în prezent sunt interzise la bordul SSI – iar motivele ar putea surprinde pe oricine, potrivit descopera.ro.

Recent Posts

Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism: Ne protejează de cancer, diabet și depresie

Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…

10 minute ago

Performerii din sănătate prezentați de Revista Capital

Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…

10 minute ago

Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Capital. Ce premiu a obținut

Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…

20 de minute ago

Nu mai arunca cojile de măr! Ajută cel mai solicitat mușchi din corp

Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…

40 de minute ago

Nu puneți recipiente de plastic în cuptorul cu microunde: Te poți îmbolnăvi grav

Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…

o oră ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate pentru întreg GLOBUL

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…

2 ore ago

Citeste si: