Din cuprinsul articolului
Pacienții care suferă de cancer nu trebuie să facă schimbări alimentare drastice. De fapt, aceștia au nevoie de o dietă echilibrată și variată, care să asigure toți nutrienții esențiali organismului. Cu toate acestea, există anumite alimente care au fost asociate cu dezvoltarea cancerului sau cu agravarea afecțiunii.
Cancerul este o afecțiune complexă, care de cele mai multe ori necesită tratamente dificile. Pentru a susține organismul, pacientul trebuie să se asigure că dieta este cât mai variată și naturală, pentru a obține nutrienții necesari pentru întărirea corpului.
Deși nu este obligatoriu ca pacienții bolnavi de cancer să facă schimbări alimentare foarte mari, este important să acorde o atenție mai mare unor alimente care ar putea agrava afecțiunea.
„În momentul în care am fost diagnosticați cu o boală neoplazică, ar trebui să avem un meniu variat, natural. Natural nu înseamnă excluderea proteinelor animale. Există câteva patologii aparte care necesită alimentație specială pe lângă cele generale. Spre exemplu, în cancerul mamar încercăm să limităm aportul de vitamina A (produse animale grase, fructe/legume roșii), betacarotism, pentru a nu ajuta boala să progreseze. De asemenea, nu recomand un consum crescut de soia pentru că vine cu fitoestrogeni.
Practic noi cu terapiile încercăm să scădem nivelul hormonilor și, dacă se vine din exterior, s-ar putea să nu fie benefic pentru pacient. Iar în cancerul de pancreas este important să avem un aport suplimentar de enzime pancreatice și să evităm fructele și legumele crude, pentru că organismul nu le mai poate digera și un consum excesiv poate determina apariția multor efecte secundare neplăcute”, a explicat medicul Mara Popescu, potrivit DC Medical.
Îndulcitorii, dăunători pentru sănătatea pacienților care suferă de această afecțiune
„Nu ne oprim din a consuma carne. Celulele tumorale, la fel ca orice celulă din organism, funcționează pe bază de glucoză. Orice consumăm friptură sau miere, organismul nostru descompune toate elementele din acel produs, ajungând la glucoză. Zahărul nu alimentează tumorile, dar nu renunțăm la zahăr.
E mult mai ok să consumăm zahăr decât îndulcitori. Pentru că îndulcitorii au fost asociați cu multiple patologii oncologice. Deci dacă tot decidem să mâncăm dulce, mai bine o facem clasic, cu zahăr sau miere. Între 2-5 lingurițe de zahăr zilnic nu dăunează pacientului oncologic, dacă nu are și alte patologii”, adaugă medicul.
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…