Din cuprinsul articolului
Specialiştii subliniază că amorul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel încât, lipsa acestuia are unele repercusiuni, în ceea ce priveşte comportamentul.
Studiile efectuate în acest sens relevă consecinţe ale abstinenţei cum ar fi: apariţia dificultăţilor de concentrare la activităţile zilnice, scăderea stimei de sine, creşterea nivelului de stres, atacuri de panică.
După cum subliniază specialiştii, aceste schimbari comportamentale afectează psihicul uman, şi nu numai: „Persoanele care nu au raporturi sexuale regulat pot suferi dezechilibre în plan hormonal şi metabolic. O pauză mai mare de şase luni-un an nu este indicată”.
Lipsa sexului predispune şi la afecţiuni cardiace ori ale oaselor (osteoporoză), dar cel mai mult oamenii sunt afectaţi în plan psiho-emoţional.
În cazul femeilor, sunt mai frecvente afecţiunile ovarului şi ale colului uterin, instalarea menopauzei timpurii, iar la bărbaţi poate fi afectată funcţia testiculară. Potrivit unui studiu australian, bărbaţii care au mai mult de cinci ejaculări pe săptămână prezintă un risc mai mic de a dezvolta cancer de prostată. Lipsa sexului predispune şi la afecţiuni cardiace ori ale oaselor (osteoporoză), dar cel mai mult oamenii sunt afectaţi în plan psiho-emoţional.
Conform altor studii, persoanele care nu au o viaţă sexuală activă au un risc mai mare de a dezvolta cancer, însă nu toţi medicii oncologi agreează această idee. Abstinenţa este asociată uneori de către psihologi cu lipsa de afecţiune, fapt care favorizează apariţia stărilor depresive, de anxietate, de tristeţe şi de nervozitate. Specialiştii precizează că sexul este şi un bun „medicament”, datorită hormonilor care se eliberează în organism, „iar cei care fac sex regulat sunt mai sănătoşi decât abstinenţii”.
Dacă treceţi prin perioade de separare de partener, din motive profesionale, sfatul psihologului este să înlocuiţi activitatea sexuală cu sporturi foarte dinamice, dans, masaj, yoga şi alte activităţi care pot duce la relaxare.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…