Din cuprinsul articolului
Globulele albe asigură răspunsul imunitar al organismului la factorii adverși externi și interni, iar medicii trag un semnal de alarmă asupra riscului instalării unor afecţiuni medicale, care pot fi detectate/confirmate şi prin diferite analize de laborator, inclusiv sumarul de urină.
În mod normal, celulele albe din sânge circulă în fluxul sanguin. Prin distrugerea florei patogene, acestea sunt excretate din organism odată cu urina. Un număr ridicat de globule albe în urină este, prin urmare, un semnal al unui proces inflamator.
Alături de leucocite, în urină mai pot fi prezente celule epiteliale şi alte microorganisme care provoacă infecţie. De altfel, infecția tractului urinar este cea mai probabilă cauză a celulelor albe din sânge în urină.
În cazul oricărei infecții, sistemul imunitar își mărește producția de celule albe din sânge pentru a lupta împotriva bacteriilor.
Mai mult de jumătate dintre femei și aproximativ unul din cinci bărbați se confruntă cu o infecție urinară în timpul vieții. Simptomele infecției tractului urinar se manifestă prin durere sau arsură la urinare, urinare mai frecventă, durere în abdomen, spate sau lateral și urină tulbure.
Urolitiaza este cea mai frecventă la persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 45 de ani, bărbații fiind de 2,5-3 ori mai predispuși decât femeile să o dezvolte. Atunci când o piatră se deplasează prin ureter, zgârie țesuturile din jur. Ca răspuns la această deteriorare, mai multe celule albe din sânge sunt eliberate în fluxul sanguin.
Persoanele cu diabet zaharat sunt mai susceptibile de a avea bacteriurie asimptomatică. Afectarea glomerulară a rinichiului. În aceste afecțiuni, rinichii sunt afectați și nu își pot îndeplini pe deplin funcțiile.
Leucocitele se împart în diferite grupe: neutrofile, eozinofile, bazofile, celule ale sistemului fagocitar mononuclear (monocite, macrofage tisulare, celule dendritice) și limfocite. Fiecare tip este caracteristic unei boli diferite. Pentru a determina tipul de leucociturie, va fi necesar un test de urină suplimentar.
O persoană sănătoasă are cea mai mică concentrație posibilă de globule albe în urină. Prin urmare, nu există un număr scăzut de globule albe în urină. Un număr scăzut de celule albe din sânge în urină reprezintă norma. Acest lucru nu este valabil în cazul analizelor de sânge, explică specialiştii citaţi de bzi.ro.
Un nivel scăzut de globule albe în sânge poate indica o funcție redusă a măduvei osoase, tulburări autoimune, anomalii congenitale sau infecții acute.
Un interval normal al acestor celule în fluxul sangvin este între 4.500 și 11.000 de leucocite per microlitru. O valoare normală a leucocitelor în urină este, de obicei, mai mică decât valoarea leucocitelor din sânge. Medicul va interpreta rezultatele analizelor și va pune diagnosticul corect.
În proba Nechiporenko, nivelul normal de leucocite nu este mai mare de 2000 de celule pe ml (la femei sunt permise până la 4000 de celule).
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…