Categories: Ştiri sănătate

Ce afecțiuni pot ascunde problemele de memorie? Primele semne că ai nevoie de ajutorul unui specialist

Problemele de memorie sunt comune pentru majoritatea persoanelor. În timpul vieții, fiecare persoană poate avea un episod de uitare, indiferent de vârstă. Cu toate acestea, problemele de memorie frecvente, până și a lucrurilor foarte importante, poate indica un semnal de alarmă. Când știi dacă ai nevoie de ajutorul unui specialist și ce afecțiuni pot ascunde problemele de memorie?

Problemele de memorie se manifestă la orice persoană, pe parcursul vieții. Micile lucruri pe care le uiți de zi cu zi pot fi inofensive, însă este important să monitorizezi frecvența cu care acestea se întâmplă. Dacă ai observat că uițidin ce în ce mai mult, chiar ți lucruri foarte importante, este recomandat să ceri părerea unui specialist. Uitarea poate ascunde afecțiuni mai grave, care se manifestă în acest mod. Care sunt aceste afecțiuni și care este diferența dintre problemele normale de memorie și cele care prezintă un pericol?

„Atunci când o tulburare de memorie ne invalidează la serviciu, ne scade randamentul, sau se agravează de la lucruri mici, de la uitatul locului cheilor ajungem să uităm programări sau să nu ne mai putem duce la bun sfârșit activitatea, ar trebui să solicităm un consult neurologic”, afirmă Ana Maria Vlădilă, neurolog, potrivit Antena 3.

Ce afecțiuni pot ascunde problemele de memorie?

„Ca boli care se pot manifesta prin uitare, putem vorbi despre patologia degenerativă, care este una dintre cele mai importante, și care apare la persoanele tinere, dar mai ales la persoanele vârstnice. Și vorbim aici despre demențe. Fie că e tulburare cognitivă în cadrul unei boli Alzheimer, Parkinson, sau alte tipuri de demențe.

Dacă vorbim despre o uitare progresivă la tineri, aceasta poate să ascundă o patologie autoimună, deci o situație în care sistemul autoimun începe să producă anticorpi împotriva propriilor structuri, și în acest caz, împotriva creierului. Sau putem vorbi despre infecții herpetice, encefalită, infecția cu HIV”, adaugă neurologul.

Cum eviți aceste afecțiuni și cum îți menții creierul sănătos?

Odihna, în acest caz, este esențială. Somnul este momentul în care atât corpul, cât și mintea, se regenerează. De aceea, odihna corespunzătoare, însoțită de un stil de viață sănătos, sunt elementele care pot influența cel mai mult evoluția memoriei, creierului și organismului.

Recent Posts

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024: Zodia care primește o veste neașteptată

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…

3 ore ago

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

3 ore ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

4 ore ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

4 ore ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

5 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

5 ore ago

Citeste si: