Din cuprinsul articolului
Durerile inghinale la femei. Această afecțiune indică o infecție la colul uterin. Boala inflamatorie pelvina – este una din cele mai severe complicatii ale bolilor cu transmitere sexuala.
Poate determina afectarea permanenta a uterului, ovarelor, trompelor uterine. Este principala cauza a infertilitatii la femei. Simptomele includ dureri situate in partea inferioara a abdomenului, febra, scurgeri vaginale anormale, dureri la urinare sau in timpul actului sexual. Poate fi tratata cu antibiotice sau in cazurile grave, poate fi necesara interventia chirurgicala.
Boala inflamatorie pelvina poate include infectia sau inflamatie a trompelor uterine, a stratului superficial al uterullui, al ovarelor, a unei trompe uterine si a ovarului respectiv, care formeaza o cavitate infectata (abcesul tubo-ovarian).
boala inflamatorie pelvina poate aparea in interiorul abdomenului sub forma unui abces, a unei inflamatii a stratului superficial ce captuseste interiorul abdomenului (peritonita pelvina) sau a unei inflamatii in jurul ficatului (perihepatica).
Boala poate aparea ca o afectiune silentioasa, afectand organele reproductive fara sa determine aparitia vreunui simptom. Desi majoritatea femeilor se vindeca complet cu tratament, unele femei fac complicatii serioase dupa ce au avut o boala inflamatorie pelvina.
Simptome bolii inflamatorii pelvine
Numeroase femei care au avut organele pelvine afectate din cauza unei boli inflamatorii pelvine afirma ca nu au fost diagnosticate niciodata cu BIP. Acest fapt este in mod special adevarat daca BIP a fost cauzata de chlamydia, care poate fi asimptomatica (nu prezinta nici un simptom).
Adeseori, simptomele bolii inflamatorii pelvine nu apar pana cand infectia si inflamatia nu s-a raspandit pana la nivelul trompelor uterine sau la stratul superficial al cavitatii abdominale (peritoneul).
Simptomele bolii inflamatorii pelvine tind sa fie mai evidente in timpul perioadei de sangerare menstruale si uneori si in saptamana care urmeaza.
Principalul simptom intalnit in BIP este durerea abdominala inferioara, de obicei descrisa ca fiind sub forma de crampe sau constanta si iritanta. Aceasta durere se poate accentua in timpul miscarilor intestinale, a actului sexual sau a mictionarii. De asemenea, pot fi prezente unul sau mai multe simptome din cele ce urmeaza:
- o senzatie de presiune la nivelul pelvisului
- durere in regiunea dorsala inferioara ce poate iradia spre unul sau spre ambele picioare
- o secretie vaginala anormala, de culoare galbena, maronie sau verzuie sau o crestere a cantitatii secretiei vaginale
- febra, de obicei peste 38,33 grade C. Totusi, uneori febra poate lipsi
- o senzatie vaga de slabiciune a intregului corp sau de disconfort (stare de rau general)
- durere de cap
- greturi sau varsaturi
- dureri la contactul sexual (dispareunia)
- sangerari menstruale neregulate
- simptome urinare, precum arsuri sau durere la urinare.
Cauze durerile inghinale la femei
Boala inflamatorie pelvină (BIP) este de obicei cauzată de boli cu transmitere sexuală (BTS) care afectează colul uterin (zona care leagă partea superioară a vaginului de uter). Când colul uterin este infectat cu o boală cu transmitere sexuală, alte bacterii prezente în vagin pot invada uterul și trompele uterine, făcându-le mai susceptibile la infecție.
În plus, boala inflamatorie pelviană se poate dezvolta ca urmare a vaginozei bacteriene (VB).
Vaginoza bacteriană (VB) constă într-o scădere a numărului de organisme „bune” din vagin și o creștere a numărului de organisme potențial „rele” în acea zonă. Când se întâmplă acest lucru și microorganismele dăunătoare se răspândesc în uter și trompele uterine, se poate dezvolta boala inflamatorie pelvină. (Vaginoza bacteriană nu se transmite pe cale sexuală).
Cele mai frecvente cauze de boala inflamatorie pelvina sunt:
- Gonoreea, o infectie bacteriana care se transmite pe cale sexuala;
- Chlamydia, o infectie bacteriana care se transmite pe cale sexuala, potrivit sfatulmedicului.ro.
Metode de vindecare
Boala inflamatorie pelvina si bolile cu transmitere sexuala necesita un tratament medical prompt. Dupa inceperea tratamentului medical pentru boala inflamatorie pelvina, doctorul va oferi instructiuni specifice in legatura cu ingrijirea la domiciliu.
Se recomanda urmatoarele masuri de tratament la domiciliu, ca masuri de suport a vindecarii:
- ingestia unor cantitati mari de apa si consumul unei diete echilibrate, care ajuta organismul sa lupte impotriva infectiei
- odihna cat mai mult posibil, pana ce simptomele incep sa se amelioreze (de obicei dupa cateva zile), apoi reluarea treptata a activitatilor zilnice
- administrarea regulata de medicamente antiinflamatoare nonsteroidiene (AINS), precum ibuprofen, pentru durere. Daca durerea nu se amelioreaza in primele 48 pana la 72 ore de la inceperea tratamentului, este indicat un nou consult medical
- evitarea contactului sexual pana la terminarea tratamentului cu antibiotice, disparitia completa a durerii si pana la restabilirea completa a starii de sanatate.