Din cuprinsul articolului
Este o proteină produsă în ficat cu rol important în procesul de coagulare a sângelui, care este esențială pentru o varietate de procese, inclusiv formarea cheagurilor de sânge, vindecarea rănilor, inflamații și creșterea vaselor de sânge. Fiecare proteină se descompune după 6 zile aproximativ, în fluxul de sânge.
Când o persoană sângerează, organismul iniţiază un proces care se numeşte coagulare în cascadă, formând astfel un cheag care va opri sângerarea.
Dacă nivelul fibrinogenului este prea mic poate apărea hemoragia. Însă, dacă nivelurile fibrinogenului sunt crescute există risc mare de formare a cheagurilor de sânge, respectiv apare pericolul unui infarct sau a unui accident vascular cerebral.
Un test de activitate fibrinogen poate fi recomandat singur sau ca parte a unei serii de teste pentru a determina cauza sângerării anormale. Medicul poate recomanda un test de activitate fibrinogen dacă întâmpinați oricare dintre următoarele:
Nivelurile scăzute de fibrinogen pot provoca tromboză din cauza creșterii activității de coagulare, potrivit portalului cancer360.ro. De asemenea, este important de ştiut că nivelul fibrinogenului creşte dacă apare o inflamaţie în organism, iar femeile însărcinate şi fumatorii pot prezenta un nivel crescut al fibrinogenului.
Nivelurile normale pot varia de la un laborator la altul, însă o valoare normală pentru fibrinogen este cuprinsă între 200 și 400 mg / dL.
La persoanele de peste 18 ani, valorile normale ale fibrinogenului se situeaza intre 200 si 400 mg/dL (2.0 – 4.0 g/L) si pot fi usor diferite, in functie de laborator.
Valorile normale pentru copiii intre 0 si 1 an se situeaza intre 160 si 390 mg/dL, pentru cei cu varste intre 2 si 10 ani: 140 – 360 mg/dL, iar intre 11 si 18 ani: 160 – 390 mg/dL.
Valorile mult crescute (peste 700 mg/dL) pot indica boli precum cancer, artrita reumatoidă, boli ale ficatului, trombofilie, boli coronariene, precum şi risc de infarct sau atac vascular cerebral.
Un nivel de fibrinogen sub limita admisă (50 mg/dL) reprezintă risc de hemoragie.
Pe langa testarea fibrinogenului sau a factorului I al coagularii, se mai pot recomanda si alte teste de coagulare (coagulograma), atat pentru a depista unele afectiuni, cat si inaintea interventiilor chirurgicale.
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…