Sari la conținut

Ce afecțiuni ascund valoarea scăzută a hemoglobinei. Un test de sânge scade riscul de infarct

hemoglobina
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
boala care afectează hemoglobinahemoglobinei

Ce afecțiuni ascund valoarea scăzută a hemoglobinei. Un test de sânge scade riscul de infarct.

Hemoglobina este de fapt o proteină care conține fier. Pentru bărbați nu trebuie să depășească 160 g/l, iar pentru femei – 140 g/l. Pentru copii și adolescenți, limita superioară a normei este de 150 g/l, iar pentru sugari poate ajunge la 200 g/l. Indicatorul hemoglobinei la copii depinde de vârstă.

Nivelul este cel mai ridicat la nou-născuți, ceea ce se explică prin faptul că aceștia trebuie să compenseze concentrația scăzută de oxigen în procesul de naștere. După câteva săptămâni, nivelul hemoglobinei lor scade, notează pediatrii.

Lipsa de oxigen

Lipsa de oxigen poate fi cauzată de sarcinile cardio mari și, de asemenea, de nivelurile crescute de dioxid de carbon din aerul inhalat. La fel si din aerul rarefiat la mare altitudine.

Deficitul de lichide poate apărea din cauza unei diete stricte, a masei corporale scăzute și a deshidratării. La bărbați, hemoglobina poate crește datorită creșterii masei musculare și a unui procent scăzut de grăsime corporală. La femei – din cauza exagerării dietelor la căldură. Fiți atenți la ce boli se găsește un nivel ridicat al acestui indicator.

• Creșterea hemoglobinei poate fi o consecință a fibrozei plămânilor, a malformațiilor cardiace congenitale și dobândite.

• Hipervitaminoza cu vitaminele B6 si B12.

• Tumoră a sângelui (boala Vakez-Osler); boli de rinichi sau obezitate extremă.

• În pancreatita cronică, nivelul hemoglobinei poate crește, de asemenea, deoarece în intestine se formează puțină apă.

• Dacă la femeile însărcinate este detectată o creștere a hemoglobinei, probabil că se datorează unui conflict între factorii Rh ai fătului și ai mamei, această situație este destul de gravă și amenință atât viața copilului, cât și a mamei.

Hemoglobina ridicată este periculoasă prin faptul că crește densitatea și grosimea sângelui. Dacă pacientul nu suferă de ateroscleroză, tensiunea lui poate crește. Dacă există ateroscleroză, riscul de tromboză și embolie crește.

Toate acestea reprezintă un risc imediat de infarct miocardic și accident vascular cerebral. Cel mai simplu mod de a afla dacă ai hemoglobină ridicată este să faci un test de sânge.

Dar înainte de asta, acordați atenție următoarelor simptome: oboseală, somnolență atunci când persoana nu poate adormi, ameţeală, dureri articulare, durere de cap sau mâncărimi ale pielii.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel