Sari la conținut

Ce afecțiuni anunță înroșirea pielii și mâncărimile după expunerea la soare?

Alergia la soare sau urticaria solară este un diagnostic pe care medicii îl pun tot mai des celor care își petrec vacanțele la mare. Apariția pe neașteptate a petelor roșii pe piele, deși în copilărie nu ați avut niciodată probleme, vă poate lua prin surprindere. Astfel de urticarii pot avea și copiii a căror piele sensibilă reacționează mai ales dacă au un teren alergic.

Tot ce aveți de făcut în astfel de momente este să dați o fugă la farmacie pentru a vă cumpăra antihistaminice și să nu mai repetați greșeala de a ieși la plajă fără cremă de protecție solară, dacă așa ceva s-a întâmplat. Dacă există un centru medical în locul în care vă aflați, dați o fugă la doctor și luați în serios ideea de a renunța la plajă, măcar pentru o zi-două.

Dacă aveți „atacuri” imediat după ce v-ați expus la soare (la câteva secunde sau la câteva minute), este posibil să fie o reacție indusă de anumite medicamente pe care le luați sau o boală moștenită numită „porfirie eritropoietică”. Sunt cazuri în care această din urmă boală se manifestă abia la maturitate. „Porfiria nu este o reacție alergică la soare, ci o afecțiune care se poate agrava la lumină”, menționează dermatologul Costin Căruntu.

Când episoadele de mâncărime apar la câteva ore după expunerile la soare și durează vreme de câteva zile, este posibil să fie vorba despre așa-numita erupție polimorfă la lumină. Acest tip de inflamație apare cel mai frecvent în partea superioară a gâtului și a toracelui, pe brațe și pe coapse. Pentru doctori este important să identifice ce fel de problemă aveți, ca să vă prescrie tratamentul. Este important să constate la ce ultraviolete aveți sensibilitate: UVA sau UVB. O cremă de soare poate fi utilă într-o boală, dar ineficientă într-alta.

Dacă faceți parte dintre cei care ajung la medic după ce alergia și-a făcut deja de cap, este indicat să-i povestiți acestuia ce senzații ați avut pe piele în timpul „atacului”, porțiunile afectate, cum arătau „bubițele”, la cât timp după expunere s-a manifestat alergia.

TRATAMENTE

Cel mai des întâlnite sunt urticariile solare. Apar la câteva minute sau la câteva ore după expunere. „Nu au legătură cu agresivitatea soarelui. Acestea țin mai mult de capacitatea organismului de a dezvolta reacții alergice”, este de părere dermatologul Mihaela Leventer. Nisipul poate, la rândul lui, să creeze iritație cutanată și să amplifice senzația de mâncărime și de umflare a pielii, adaugă medicul. Cei care fac urticarii solare ar trebui să fie foarte atenți la fotoprotecție și să nu se expună la soare fără a folosi creme. Dacă apar leziuni pe piele, se poate folosi o cremă ușoară cortizonică. Pe cale orală se poate lua un antialergic. În plus, ar trebui evitată expunerea la soare câteva zile și se pot face băi reci cu apă de la robinet pentru a se atenua mâncărimile.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel