Din cuprinsul articolului
Ce adeverință să depui ca să primești mai mulți bani la pensie. Pentru a beneficia de o pensie mai mare la recalculare, pensionarii trebuie să furnizeze adeverințe de la angajatori care să ateste sporurile, primele și orele suplimentare primite în trecut, cum ar fi cele pentru munca în weekend sau în ture de noapte. Fără aceste documente, aceste beneficii nu vor fi luate în considerare la recalcularea pensiei.
Este important ca pensionarii să completeze corect aceste adeverințe, mai ales cei care s-au pensionat înainte de 2001 sau cei care au ieșit recent din câmpul muncii.
Într-un Ordin de ministru din 2021, Ministerul Muncii a prevăzut crearea unei baze de date care să cuprindă veniturile lunare realizate anterior datei de 1 aprilie 2001 și care nu au fost valorificate la calculul drepturilor de pensie conform legislației în vigoare.
Pentru a susține recalcularea pensiei, pensionarii sistemului public de pensii trebuie să furnizeze casei teritoriale de pensii competente adeverințe eliberate de către unitatea angajatoare sau de către deținătorul legal al arhivei, care să ateste veniturile lunare realizate înainte de această dată. Aceste adeverințe trebuie să certifice venitul lunar realizat, fie brut, fie net, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001.
Modelul de adeverință este prevăzut în anexa care face parte din prezentul ordin. Îl aveți AICI
Adeverință pentru mai mulți bani la pensie
Iată cum arată formatul standard al adeverinței în care trebuie să fie înregistrate orele suplimentare, indemnizațiile, primele și, bineînțeles, salariul realizat. Toate aceste detalii trebuie completate de către angajator. Pensionarul este responsabil să obțină aceste documente de la angajator, chiar dacă au trecut deja 20 de ani.
Conform un articol din Newsweek, una dintre cele mai mari provocări din legea pensiilor este necesitatea ca pensionarii să demonstreze că au lucrat ore suplimentare, inclusiv în weekenduri, în timpul nopții sau peste program.
Pentru a obține aceste dovezi despre munca lor suplimentară sau despre sporurile pe care le-au primit, pensionarii trebuie să se adreseze fie Arhivelor Statului, fie primăriei care administra zona în care funcționa firma la care au lucrat. În unele cazuri norocoase, dacă firma respectivă încă există, aceștia ar putea găsi documentele necesare la sediul acelei companii. Totuși, chiar și dacă firma mai este în activitate, există incertitudinea că aceasta mai păstrează evidențele despre orele de muncă ale pensionarului de astăzi din anii ’80, de exemplu.