Sari la conținut

Ce a declarat Ministrul Sănătății despre cazurile de meningită, din România

Meningita meningococică depistată la pacienta din Argeş nu este de acelaşi tip cu meningita în urma căreia a decedat eleva de la Colegiul Naţional ”Gheorghe Lazăr” din Bucureşti, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

„Nu este cazul de panică, pentru că în România au fost înregistrate doar cazuri izolate, fără legătură între ele. Avem pacienta de la Liceul „Gheorghe Lazăr”, pacienta din Vaslui, fata din Botoşani şi acum eleva din Piteşti. În România sunt diagnosticate anual câteva zeci de cazuri, cu circa 20% decese. Meningita meningococică depistată la această pacienta din Argeş nu este acelaşi lucru cu meningita menigococică pe care a contactat-o fata care a decedat de la Liceul ‘Lazăr'”, a explicat ministrul într-o conferinţă de presă.

În cazul pacientei cu meningită din Piteşti, a adăugat Pintea, nu există pericolul să cineva să fi luat boala de la ea.

„Conform unei informări transmite de DSP Argeş, o pacientă în vârstă de 16 ani, elevă a unui liceu din Piteşti, a fost transferată de la Spitalul de Pediatrie Piteşti la Institutul ‘Matei Balş’ cu o suspiciune de meningită meningococică. DSP Argeş a întreprins toate măsurile care se impun în astfel de situaţii, conform metodologiei stabilite de INSP. Aceste măsuri se aplică şi în cazul unei suspiciuni rezonabile, nu doar în cazul confirmării. Astfel, au fost stabiliţi contacţii direcţi şi a fost administrată chimio-profilaxie. Avem 51 de contacţi, 39 de elevi, 12 persoane din cadrul personalului didactic şi auxiliar şi contacţii din familie, respectiv părinţi. Specialiştii susţin că dacă până acum nu au apărut cazuri noi de îmbolnăvire la contacţii direcţi, nu este pericol să apară şi alte cazuri transmise de fată, perioada de incubaţie fiind de câteva ore. Până acum ar fi fost semnalate cazuri de infectare”, a susţinut ministrul Sănătăţii.

Nu sunt modificări în ceea ce priveşte starea de sănătate a fetei din Piteşti.

„În unitatea de învăţământ de asemenea au fost dispuse măsuri de curăţenie şi dezinfecţie. În ce priveşte starea de sănătate a fetei, nu există modificări. Ea este sub atenta supraveghere a specialiştilor de la ‘Matei Balş’. Meningita meningococică se transmite pe cale aeriană numai în urma unui contact apropiat cu persoana bolnavă sau purtătoare. Microorganismul nu supravieţuieşte în mediu, fiind foarte sensibil la variaţiile de temperatură şi uscăciune”, a arătat ea.

Vaccinul pentru meningita meningococică nu este în schema obligatorie a Ministerului Sănătăţii.

„În momentul în care un vaccin se introduce în schema obligatorie, este nevoie de propunerile comisiilor de specialitate. Şi are la bază anumite criterii. Unul dintre criterii este numărul de îmbolnăviri anual într-o ţară. În acest moment, numărul de îmbolnăviri nu este îngrijorător astfel încât să se impună vaccinarea obligatorie şi pentru această patologie. Dar există vaccin care poate fi efectuat. Eu sunt provaccinare şi cred că vaccinul ne salvează de multe”, a mai afirmat ministrul Sorina Pintea.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel