Sari la conținut

CCR desființează supraimpozitarea pensiilor. Care sunt beneficiarii vizați de această decizie

pensie
Sursă foto: Getty Images
supraimpozitare pensii

CCR desființează supraimpozitarea pensiilor. Care sunt beneficiarii vizați de această decizie? Ce impact bugetar va avea? Ce urmează?

Potrivit CCR, supraimpozitarea pensiilor special este neconstituțională. Măsura a fost introdusă de Guvern și Parlament ca parte a reformei pensiilor speciale.

Cui se aplică hotărârea CCR

Decizia afectează grav implementarea jaloanelor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și s-ar putea blocarea unor fonduri.

Hotărârea CCR se aplică tuturor pensiilor cu componentă necontributivă, printre care pensiile magistraților, militarilor, diplomaților, personalului aeronautic civil, angajaților Curții de Conturi, funcționarilor parlamentari și celor din serviciile secrete.

Această categorie beneficiază de pensii calculate pe baze diferite față de cele obișnuite, ceea ce a stârnit numeroase controverse publice.

 CCR: articolul 101 din Codul Fiscal nu precizează clar formula de calcul

CCR
Sursa foto: ccr.ro

Potrivit Curții, articolul 101 din Codul Fiscal, care reglementează impozitarea progresivă a pensiilor speciale, nu precizează clar formula de calcul a părții contributive și perioada de referință, generând astfel incertitudini juridice.

„Textul de lege criticat creează premisele pentru recalculări anuale ale pensiilor, prin raportare la indicatori variabili precum câștigul salarial mediu brut și net, ceea ce încalcă prevederile constituționale”, a explicat CCR într-un comunicat de presă.

Astfel, decizia lasă aplicabile doar dispozițiile generale ale Codului Fiscal, care prevăd o cotă unică de impozit de 10% pentru veniturile din pensii, potrivit puterea.ro.

Comisia Europeană ar putea decide blocarea unor fonduri

Așadar, decizia CCR va avea consecințe semnificative asupra bugetului național pentru 2025, eliminând o sursă importantă de venituri. Mai mult, reforma pensiilor speciale este un jalon-cheie („jalonul 215“) din cererea a treia de plată din PNRR.

Banca Mondială, care a oferit consultanță pentru această reformă, avertizase anterior că impozitarea progresivă cu până la 15% ar fi avut un impact neglijabil asupra reducerii cheltuielilor. Conform unui raport, numărul pensiilor de serviciu afectate de aceste cote mai mari ar fi scăzut treptat, diminuând eficiența măsurii.

Ce urmează? Riscul pierderii fondurilor europene

Guvernul se află acum între presiunea de a identifica rapid alternative pentru a respecta jaloanele din PNRR și necesitatea de a gestiona un buget îmbătrânat de povara pensiilor speciale. Fără soluții viabile, riscul pierderii fondurilor europene și al dezechilibrelor fiscale crește semnificativ.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel