Din cuprinsul articolului
Specialiștii susțin că ar putea urma o creștere a cazurilor de rujeolă și poliomielită în România, după ce mii de refugiați au pășit granița țării noastre pentru suport și siguranță.
Medicii au depistat 3 cazuri de rujeolă, din 9 suspiciuni. Atât rujeola, cât și poliomielita, pot pune în pericol viața persoanelor infectate. În România, cele 2 afecțiuni au dispărut aproape complet din cauza administrării vaccinurilor potrivite.
Ucraina, din nefericire, nu au avut o campanie de vaccinare la fel de eficientă. Astfel, ucrainenii încă se confruntă cu cazuri de rujeolă și poliomielită.
Rujeola și poliomielita, din nou în România?
Specialiștii în sănătate publică monitorizează situația din țară în ceea ce privește posibilitatea apariției cazurilor de rujeolă sau poliomielită. Ucraina se confruntă de câțiva ani cu focare de pojar, iar în rândul refugiaților ajunși în România au fost confirmate trei cazuri din nouă suspiciuni.
Medicii recomandă să se respecte programul național de vaccinare, care include scheme de imunizare atât pentru rujeolă, cunoscută popular ca pojar, cât și pentru poliomielită, comunică RRA.
„Se face apel la întreaga populație ca vaccinarea copiilor să se deruleze în mod corespunzător și în această situație sigur că protecția lor poate fi asigurată prin administrarea corectă la intervale recomandate a preparatelor vaccinale”, explică Președintele Societății Române de Epidemiologie medicul Doina Azoicăi.
Rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă, care duce frecvent la complicații severe, în timp ce poliomielita poate determina paralizie, dificultăți de respirație și chiar deces.
Aceste afecțiuni pot fi evitate cu ajutorul vaccinurilor.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a dezvăluit că mereu va exista acest risc atunci când există un fenomen migrator
„Întotdeauna când există un fenomen migrator există acest pericol. Bolile transmisibile, inclusiv cele prevenibile prin vaccinare, nu au dispărut. Singura care a dispărut este variola.
Poliomielita și difteria au dispărut de foarte mulți ani din România, dar sigur că ne preocupă și toate direcțiile de sănătate publică, mai ales cele din zona de frontieră, au fost avertizate încât să poată să identifice astfel de cazuri”, a dezvăluit Alexandru Rafila, potrivit Antena 3.