Din cuprinsul articolului
Un caz cutremurător a avut loc la o clinică privată din Târgoviște. O femeie a decedat după ce a băut substanța de contrast pentru investigații CT.
Femeia a descoperit în urmă cu două luni că are cancer la sân și făcuse o cură de citostatice, însă se pare că nu era o formă gravă de cancer.
Caz șocant la Târgoviște! O femeie a murit în timpul unei investigații la CT
Aceasta a mers la o clinică privată cu trimitere de la medic pentru a face un CT la torace.
Pacienta în vârstă de 51 de ani nu s-a simtit prea bine în acea dimineață, dar a crezut că starea proastă era de la citostatice, potrivit Antena 3.
La clinica privată din Târgoviște la care avea programare, cadrele medicale i-au dat să bea substanța de contrast, iar în timpul investigației, femeia s-a ridicat în fund și a început să tușeasca foarte tare și să respire greu.
Femeia a intrat în stop cardiac
Femeia a intrat în stop cardiac, iar personalul medical al clinicii a intervenit și a încercat resuscitarea. Chemat de urgență, echipajul ambulanței a reluat manevrele dar, din păcate, fără rezultat.
Politiștii din Dâmbovița anchetează moartea femeii care a făcut stop cardio-respirator în timpul unei investigatii medicale.
Ancheta poliției vizează infracțiunea de ucidere din culpă, dar, deocamdată, nu există un suspect în cauză.
Oamenii legii trebuie să stabilească dacă procedurile medicale au fost respectate în acest caz și care a fost cauza ce a condus la acest sfârșit tragic.
La scurt timp după decesul femeii, fiul acestei a făcut declarații cruciale. A văzut tot incidentul printr-o crăpătură. La scurt timp după ce pacientei i s-a făcut rău , medicul a chemat ambulanța.
”Am văzut prin crăpătura ușii era în fund, tușea foarte foarte tare și nu a durat două secunde, a ieșit doamna doctor și a zis: sunați la ambulanță că îi este rău.
Când a intrat a doua oară a țipat la ea, i-a zis să țină capul jos, ”ți-am zis să ții capul jos”.
Dup-aia și-a dat și ea seama că îi este rău și nu făcea că așa vrea ea.
Nu știu, a fost ciudat. Apoi o oră și jumătate nu a mai băgat-o nimeni în seamă, o întrebau doar dacă vrea extreveral sau apă” a povestit fiul femeii pentru sursa citată.
Femeia era alergică la un medicament
Angajatele de la clinică erau bulversate de ce se întâmplase și când s-au văzut depășite de situație au sunat la ambulanță. Era prea târziu, însă, povestește fiul femeii decedate.
”O oră și jumătate au resuscitat-o. Auzeam o dată la 50 de sec un aparat: se recomandă șoc, se recomandă șoc. Nu știu dacă i-au făcut test.
Ea nu se știa alergică decât la o substanță și oriunde se ducea, spunea. Nu știu care era, dar cred că era piafen.
Dar ea, oriunde se ducea, spunea nu îmi faceți d-asta, că îmi este rău. Asistenta era mai șocată decât mine, intrase în panică mai rău decât mine.
Sunt multe lucruri care lasă de bănuit. Nu știu dacă au testat-o, nu știu dacă i-au acordat primul ajutor până a venit ambulanța. Impresia mea este că nu mai avea ce să îi facă, inima era oprită” a mai adăugat băiatul.
Ambulanța a fost chemată la fața locului de către angajații clinicii, dar medicii nu au mai putut face nimic pentru femeie.
”La sosire a fost găsit un pacient de sex feminin, 51 de ani, aflat în stop cardio respirator, cu manevre de resuscitare inițiate de personalul unității sanitare. Echipajul nostru era un echipaj cu medic. A efectuat manevrele de resuscitare conform protocoalelor timp de peste o oră, din păcate, fără rezultat” a explicat și dr. Dorin Maier, director medical Ambulanța Dâmbovița.
Polițiștii de la IPJ Dâmbovița au deschis un dosar penal în acest caz pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.
”Cadavrul a fost preluat de lucrătorii Serviciului de Medicină Legală Dâmbovița, în vedere efectuării autopsie” a spus agentul de poliție Ivanov Ionut Catalin, delegat la Serviciul Cabinet – Relații Publice – IPJ Dâmbovița
Un procuror urmează să se pronunțe dacă este vorba de o culpă medicală sau nu. Oricum, famillia a anunțat că va acționa în judecată clinica în care a murit femeia. Reprezentanții clinicii nu au dorit să comenteze, pentru moment, cele întâmplate.
Care sunt efectele secundare ale substanțelor de contrast?
În cazul compușilor pe bază de sulfat de bariu, pacientul trebuie să informeze personalul medical dacă resimte unul dintre aceste simptome după administrare:
- Eritem (înroșirea pielii);
- Prurit (senzație de mâncarime);
- Senzația de sufocare sau de dificultate în înghițire;
- Răgușeală;
- Stare de agitație;
- Confuzie;
- Tahicardie sau palpitații.
- Crampe ale stomacului;
- Diaree;
- Greață;
- Vărsături;
- Constipație.