Sari la conținut

Caz rar la Iași: o pacientă a ajuns la spital cu o tumoare în uter de 4,5 kilograme. Simptomele pe care le-a manifestat

Din cuprinsul articolului

Medicii din Iași s-au confruntat cu un caz rar au operat o pacientă ce s-a prezentat cu o tumoare uterină de 4.300 g și 35 de centimetri diametru.Pacienta în vârstă de 49 de ani a ajuns în stare gravă la unitatea medicală, cu sângerări masive, sindrom anemic sever, cântărind doar 38 de kilograme, informează Ziarul de Iași.

Specialiştii spun că au trecut aproximativ cinci ani de când s-au confruntat ultima dată cu o tumoare de astfel de dimensiuni.

„Pacienta a fost preluată de medicul de gardă din acea zi, dr. Tudor Lazăr. Evaluarea clinică şi paraclinică a evidenţiat o tumoră foarte mare. Ceea ce este particular e că pacienta provine dintr-un mediu socio-economic mai defavorizat, cu handicap psihic sever, s-a prezentat la noi cu însoţitor.

A fost internată iniţial pe ATI având în vedere starea generală, unde s-a instituit un protocol de-al nostru specific de reanimare, inclusiv transfuzii de sânge repetate date fiind anemia ei severă şi particularitatea cazului”, a explicat dr. Ciprian Ilea, medic primar obstetrică-ginecologie şi şeful Secţiei de Ginecologie.

Tumori de astfel de dimensiuni sunt rare

Având în vedere că este un caz foarte rar, a fost instituită o comisia de analiză a cazului, condusă de prof. dr. Bogdan Doroftei, directorul medical al maternităţii, care a decis necesitatea intervenţiei chirurgicale.

A fost necesară o echipă mixtă, din care a făcut parte medicul curant al pacientei, dr. Tudor Lazăr, medic primar obstetrică-ginecologie, dr. Ciprian Ilea, şeful Secţiei de Ginecologie, şi dr. Constantin Condac, şeful Secţiei ATI.

Operaţia de îndepărtare a tumorii a durat aproximativ două ore.

„Intervenţia a avut un grad ridicat de complexitate, astfel de cazuri sunt foarte rare. De obicei se întâlnesc la paciente care nu sunt investigate o perioadă lungă, iar în cazul său evoluţia putea fi fatală, dacă nu ajungea la timp era destul de probabil să nu poată ajunge deloc”, a completat medicul ieşean.

Medicii spun că evoluţia post operatorie a pacientei este favorabilă, însă este nevoie să fie monitorizată în continuare, existând riscul de apariţie a unor complicaţii.

Va mai rămâne internată în spital pentru cel puţin cinci zile şi va trebui să vină constant la controale. De asemenea, asistentul social din spital va lua legătura cu cel din comuna din care provine femeia pentru a putea fi monitorizată corespunzător, în special în legătură cu starea generală de nutriţie.

„La noi nu a mai fost de foarte mult timp un astfel de caz, mai ales în care pacienta să nu ştie. A mai fost un caz cu o tumoră de 4.500 de grame, dar în urmă cu 4-5 ani”, a mai spus dr. Ciprian Ilea.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel