Categories: Ştiri sănătate

Caz incredibil in Romania: Operata laparoscopic de fibrom uterin gigant, pacienta a ramas insarcinata la doar doua luni dupa interventie

Aproximativ 25% dintre femeile cu varsta cuprinsa intre 35 si 40 de ani sufera de fibrom uterin, conform studiului realizat de catre Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie, iar pana la varsta de 50 ani peste 80% dintre femei ajung sa dezvolte fibroame uterine.

Dr Silviu Istoc, medic specialist Obstetrica-Ginecologie, a realizat cu succes o operatie prin care a indepartat laparoscopic un fibrom uterin gigant aflat in necroza, pastrand intact uterul pacientei de 30 de ani, care a ramas insarcinata la doua luni dupa operatie.

”Pacienta s-a prezentat in 2014 cu un fibrom cat o sarcina, fara nicio speranta, dupa numeroase consulturi in care singura varianta prezentata era operatia de histerectomie, care presupune extirparea intregului uter. Interventia a durat aproximativ 3 ore, operatia a fost una dificila, fibromul fiind mai mare decat uterul si dificil de operat chiar si pe cale clasica. I s-au administrat antibiotice, iar dupa doua saptamani am operat-o laparoscopic, putand pastra uterul si eliminand doar tumoarea gigant. Recuperarea a fost foarte rapida, in doar doua zile pacienta fiind externata”,explica dr. Silviu Istoc.

La doar doua luni dupa operatie, pacienta a ramas insarcinata si a nascut in ianuarie 2016 o fetita perfect sanatoasa. Sarcina a decurs foarte bine, ajungand pana la termen. La nastere, uterul a rezistat foarte bine, tinand cont de operatia suferita.

„Sansele de a ramane insarcinata sunt intotdeauna mai mari prin efectuarea interventiei laparoscopice decat prin operatia deschisa. In cazul celei din urma apar anumite aderente, niste cicatrici interne mai extinse care pot afecta trompeleuterine si pot cauza infertilitatea. Operatia este una dintre cele mai dificile interventii laparoscopice din punct de vedere tehnic, mai ales in cazurile in care dimensiunea fibromului este foarte mare”, explica Dr. Silviu Istoc.

Fibroamele uterine apar de multe ori in cazul femeilor aflate la varsta fertila, motiv pentru care imposibilitatea de a mai avea copii aduce cu sine schimbari majore in viata si comportamentul femeilor cu aceasta afectiune. Alternativa la operatia clasica, operatia laparoscopica este o metoda foarte putin raspandita in tara noastra, marea majoritate a interventiilor chirurgicale ginecologice fiind clasice. Odata cu posibilitatea de operare laparoscopica, uterul nu mai este pus in pericol, nu mai este nevoie de incizie abdominala, iar femeile pot ramane mai usor insarcinate chiar si dupa diagnosticul de fibrom uterin.

„Fibromul meu a fost descoperit in stare incipienta cand avea doar 5 cm la un control de rutina. Desi am realizat o embolizare, aceasta nu a reusit, a scazut in dimenisiuni, dar intr-un an a crescut la 8-10 cm si apoi intr-un timp foarte scurt a ajuns la 17 cm in necroza aseptica, fiind pasibila atunci de cancer. Medicii au vrut sa ma opereze atunci cand am ajuns la spital, dar stiam ca acest lucru insemna extirparea fibromului cu tot cu uter si deci infertilitate. Am ajuns intr-un final la la Dr. Silviu Istoc, unde am discutat de laparoscopie imediat dupa ce am efectuat analizele. De cand m-a consultat domnul doctor m-a asigurat ca nu este malign si ca il poate indeparta si asa a si fost, operatia a decurs foarte bine, dupa o saptamana chiar am fost in vacanta, iar in doua luni am ramas insarcinata natural. Fiind din Iasi consultatiile au fost si la distanta, dar domnul doctor este foarte deschis asa ca am comunicat in fiecare saptamana. Am nascut prin cezariana o fetita, uterul meu este acum sanatos si nu pot sa am decat cuvinte de lauda si admiratie pentru cel care ne-a ajutat sa fim parinti”, povesteste pacienta care a ramas insarcinata la doar doua luni dupa operatia laparoscopica a fibromului uterin.

Din fericire, femeile care sunt diagnosticate cu fibrom uterin au acum sansa sa fie operate laparoscopic, cu conservarea uterului. Din ce in ce mai multe femei sunt operate in acest mod, iar interventiile au o rata foarte mare de reusita, multe dintre paciente reusind sa ramana apoi insarcinate.

O alta poveste de succes se refera la o pacienta in varsta de 28 de ani careia i-a fost indepartat un fibrom de 20 cm, practic cat o minge de fotbal, salvarea uterului fiind o operatie dificila, dar de succes. Si in cazul unei alte paciente de 38 de ani, dr. Silviu Istoc a extirpat laparoscopic un fibrom uterin gigant, iar dupa doar un an aceasta a ramas insarcinata. Indepartarea laparoscopica a fibromului uterin face posibila o recuperarea foarte rapida, iar din punct de vedere psihologic, nu afecteaza in niciun fel increderea in sine a pacientei, datorita mentinerii posibilitatii de a avea copii.

Recent Posts

Horoscop chinezesc: Întorsătură totală în viața acestor zodii

Horoscop chinezesc pentru finalul lunii noiembrie. Este o perioadă a schimbărilor și o oportunitate pentru…

20 de minute ago

Adio gripă și răceală: Cum se prepară leacul băbesc care îmbunătățește sănătatea instant

Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți…

50 de minute ago

Premiu pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital

Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…

o oră ago

Boala epocii moderne capătă amploare. Îngreunează calea către un diagnostic precis

Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…

2 ore ago

Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism: Ne protejează de cancer, diabet și depresie

Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…

2 ore ago

Performerii din sănătate prezentați de Revista Capital

Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…

2 ore ago

Citeste si: