Sari la conținut

Cauzele urinării frecvente noaptea la femei și bărbați

Incontinența urinară
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Obiceiuri nocive care îți îmbolnăvesc rinichii

Urinarea frecventă noaptea, cunoscută și sub numele de nicturie, poate fi cauzată de o serie de factori, inclusiv hipertensiunea, diabetul, afecțiunile prostatei și hiperplazia benignă de prostată.

„Hipertensiunea poate cauza urinare frecventă noaptea, deoarece presiunea arterială crescută poate afecta capacitatea rinichilor de a reține apa”, a declarat dr. John Davis, profesor de urologie la Universitatea din Texas. „Acest lucru poate duce la un nevoia de a urina mai des, inclusiv în timpul nopții.”

Diabetul, de asemenea, poate cauza urinare frecventă noaptea, deoarece hiperglicemia poate afecta capacitatea rinichilor de a reține apa. „La pacienții cu diabet, hiperglicemia poate duce la o pierdere a sensibilității nervilor și la o creștere a producției de urină”, a declarat dr. Michael L. LeFevre, profesor de medicină internă la Universitatea din Missouri.

Afecțiunile prostatei, cum ar fi hiperplazia benignă de prostată sau cancerul de prostată, pot, de asemenea, să cauzeze urinare frecventă noaptea. „Hiperplazia benignă de prostată poate duce la o creștere a dimensiunii prostatei și la o comprimare a uretrei, ceea ce poate duce la simptome de urinare frecventă noaptea și dificultate la urinare”, a declarat dr. Mark L. Litwin, profesor de urologie la Universitatea din California.

Cuzele urinării dese la femei

Urinarea deasă la femei poate fi cauzată de o serie de factori, inclusiv infecții ale tractului urinar, diabetul și chiar sarcina.

„Infecțiile tractului urinar sunt una dintre cele mai frecvente cauze ale urinării dese la femei”, a declarat dr. Jane Buckle, profesor universitar de obstetrică și ginecologie la Universitatea din California. „Simptomele pot include durere sau arsură la urinare, durere în abdomenul inferior și urină tulbure sau cu miros neplăcut.”

Sarcina poate fi o cauză comună a urinării dese la femei. „În timpul sarcinii, creșterea uterului poate comprima vezica urinară, ceea ce poate duce la simptome de urinare dese”, a declarat dr. Marcy B. Goldin, profesor de obstetrică și ginecologie la Universitatea din New York.

Cuzele urinării dese la bărbați

Urinarea deasă la bărbați poate fi cauzată de o serie de factori, inclusiv infecții ale tractului urinar, diabetul și hiperplazia benignă de prostată.

„Infecțiile tractului urinar sunt o cauză comună a urinării dese la bărbați”, a declarat dr. John Davis, profesor de urologie la Universitatea din Texas. „Simptomele pot include durere sau arsură la urinare, durere în abdomenul inferior și urină tulbure sau cu miros neplăcut.”

Afecțiunile prostatei, cum ar fi hiperplazia benignă de prostată sau cancerul de prostată, pot, de asemenea, să cauzeze urinarea dese la bărbați. „Hiperplazia benignă de prostată poate duce la o creștere a dimensiunii prostatei și la o comprimare a uretrei, ceea ce poate duce la simptome de urinare dese și dificultate la urinare”, a declarat dr. Mark L. Litwin, profesor de urologie la Universitatea din California.

Este important să vă adresați medicului dacă experimentați simptome de urinare frecventă noaptea, deoarece acestea pot indica o afecțiune subiacentă care necesită tratament. Medicul dumneavoastră poate efectua un examen fizic și poate recomanda teste suplimentare pentru a determina cauza subiacentă, cum ar fi testul PSA sau ecografia prostatei. Tratamentul poate include medicamente pentru a trata infecțiile tractului urinar sau pentru a reduce dimensiunea prostatei, precum și schimbări în stilul de viață, cum ar fi consumul de mai multă apă și evitarea alimentelor care pot irita tractul urinar.

La pacienții cu diabet, este important să se mențină o bună controlare a glicemiei pentru a preveni apariția simptomelor de urinare frecventă noaptea. La pacienții cu hiperplazie benignă de prostată, tratamentul poate include terapii precum terapia cu laser sau intervenția chirurgicală pentru a reduce dimensiunea prostatei.

Este important să se ia în considerare și alte simptome concomitente cum ar fi durerea sau arsurile la urinare, urina tulbure sau cu miros neplăcut, sau dureri în abdomenul inferior care ar putea indica o infecție tractului urinar sau o altă afecțiune.

În concluzie, urinarea frecventă noaptea poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv hipertensiunea, diabetul, afecțiunile prostatei și hiperplazia benignă de prostată. Este important să vă adresați medicului dacă experimentați simptome de urinare frecventă noaptea, pentru a putea fi identificată cauza subiacentă și pentru a putea fi recomandat un tratament adecvat.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel