Pentru femeile care au trecut de pubertate, dereglările de menstruație pot ascunde boli grave, de la anemie și probleme hormonale până la fibroame uterine și tumori ovariene. Durerile sunt însă semn de fertilitate.
„Lipsa menstruației poate semnala boli care pot fi controlate cu medicamente, cum ar fi cele ovariene, însă există și afecțiuni care necesită mai mult de atât. De exemplu, și stresul poate cauza lipsa menstruației iar în acest caz e nevoie de consult la psiholog”, explică Eugen Tănase, șef secție obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic CF2 din Capitală.
Menstruația abundentă este și ea o dereglare și poate semnala boli serioase. „Poate indica prezența unor fibroame, tumori ovariene. Nicio mentruație în exces nu trebuie lăsată neinvestigată. Femeile care au astfel de probleme trebuie să-și facă o ecografie și dacă e nevoie un chiuretaj biopsic (procedeu prin care se recoltează din cavitatea uterină un fragment de endometru care este supus unui examen anatomopatologic pentru a se vedea dacă tumora este benignă sau malignă”, recomandă medicul Eugen Tănase.
Un ciclu menstrual abundent mai poate apărea și în perioada de lăuzie (mai ales dacă proaspăta mămică nu alăptează). Medicii atrag atenția că un ciclu prea abundent conduce la anemie din cauza faptului că organismul pierde o cantitate mare de sânge pe care nu poate să o recupereze printr-o alimentație obișnuită. În acest caz este nevoie de alimente cu un aport mai mare de fier și de suplimente.
Sângerările suspecte, risc de cancer de endometru
„Uneori, sângerările între menstruații nu ascund patologii grave, acestea putând fi normale deoarece în timpul ovulației (de regulă, la două săptămâni de la mentruație), sângerarea e inofensivă”, adaugă ginecologul Eugen Tănase.
Sângerarea între menstruații poate apărea și ca urmare a administrării de pastile anticoncepționale. În schimb, la femeile cu vârste cuprinse între 30 și 45 de ani, sângerările care se repetă mai multe luni pot ascunde cancer de endometru.
Micile dureri pe care femeile le au la ciclu pot arăta, însă și că funcţionează normal din punct de vedere hormonal. Acestea pot fi combătute cu pastile. Aproape jumătate dintre femeile tinere au dureri la menstruaţie. Dacă sunteţi în această categorie, nu este semn rău, spun medicii ginecologi, întrucât lipsa durerilor înainte de menstruaţie se întâlneşte frecvent la femeile infertile. „Ciclurile fără durere sunt cele fără ovulaţie“, a explicat medicul ginecolog Irina Pacu, de la Spitalul „Sf. Pantelimon“ din Bucureşti. Totuşi, nici durerile foarte intense nu sunt normale. Acestea se pot asocia cu endometrioza, o afecţiune care determină infertilitate.
Menstruațiile dureroase pot fi provocate de contracțiile musculaturi uterine, proces favorizat de procese inflamatorii. O astfel de menstruație poate ascunde în primul rând endometrioza (leziuni la nivel ovarian). Această boală poate să apară inclusiv la femei de 20 de ani. Dacă nu este depistată și tratată la timp se complicații poate cauza sterilitate.
Trataţi-vă cu antispastice
Dacă vă doare capul, burta, aveţi senzaţie de greaţă, dureri de spate, transpiraţi mai mult şi nu puteţi dormi noaptea, dar durerile sunt de o severitate moderată, nu este cazul să vă îngrijoraţi.
Medicii de familie şi ginecologii vă sfătuiesc să ţineţi un calendar, pentru a avea o idee mai clară asupra zilei în care urmează să aveţi menstruaţie şi să luaţi medicamente antispastice şi antiinflamatorii cu două-trei zile înainte. „În cazul femeilor care experimentează dureri severe este mai eficient consumul de anticoncepţionale“, a recomandat ginecologul Irina Pacu.
După prima sarcină este posibil să scăpaţi de crampe
Durerile la ciclu nu se corelează neapărat cu o boală sau cu o anomalie fizică şi se manifestă, de obicei, în primul an de la apariţia primei menstruaţii.
SOLUŢII NATURALE
Medicii atrag atenţia că nu doar medicamentele sunt importante pentru a calma durerile menstruale, ci şi modificarea stilului de viaţă.
Toate acestea pot ajuta la reducerea severităţii simptomelor din timpul ciclului menstrual. Din regimul alimentar este bine să nu lipsească fructele, legumele şi cerealele. Altfel riscaţi să vă constipaţi, iar î n timpul ciclului să experimentaţi diareea, din cauza presiunii care se exercită în zona abdominală.
Alte măsuri complementare sunt reducerea consumului de cafea, administrarea de calciu şi magneziu, băile călduţe şi aplicarea de comprese calde.
Cele mai norocoase două zodii în perioada 15 - 20 noiembrie. Perioada 15-20 noiembrie aduce…
Progres revoluționar în tratamentul cancerului pulmonar: Combinația de medicamente care oprește avansarea bolii cu peste…
Cum arată negii cancerigeni. Negii genitali sunt mai mult decât simple excrescențe ale pielii sau…
Detectarea precoce a cancerului este esențială pentru a îmbunătăți șansele de tratament eficient și supraviețuire.…
Saturn, planeta disciplinei și a karmei, a fost retrogradă din iunie 2024, aducând cu sine…
10 lucruri pe care un om inteligent nu le face: Descoperă secretele succesului personal. Inteligența…