Sari la conținut

Cauzele transpirațiilor nocturne și a bufeurilor. Pot ascunde chiar și un cancer

transpiratie excesiva
sursa foto: arhiva doctorulzilei
alimente care activează glandele sudoripare

Imaginează-ți că tocmai ai adormit și că ai un vis minunat când te trezești brusc supraîncălzit și îmbibat de sudoare. Ce mod de a te trezi, nu? Din păcate, milioane de bărbați și femei se confruntă cu transpirații nocturne în mod regulat. Această afecțiune este mai frecventă în rândul femeilor. În timp ce noaptea transpira poate din cauza temperaturii prea calde din dormitor, acestea ar putea semnala și o afecțiune medicală subiacentă. Aici analizăm diferitele cauze ale transpirațiilor nocturne.

Diferența dintre bufeuri și transpirație nocturnă

Este important să înțelegeți că ceea ce pare a fi o transpirație nocturnă ar putea fi denumit în schimb bufeuri. Deci de unde știi diferența?

În primul rând, bufeurile încep de obicei cu o senzație de căldură care emană de la gât, piept sau abdomen. Pielea devine vizibil roșie și se simte caldă la atingere.

Bufeurile pot dura de la trei minute la treizeci de minute. Ulterior, o persoană poate experimenta și transpirație. Bufeurile apar ziua sau noaptea, dar sunt cele mai frecvente în timpul nopții.

Dimpotrivă, transpirația nocturnă este definită ca transpirație excesivă care apare în mod specific în timpul somnului. Suferinții se trezesc adesea cu lenjeria udă sau îmbibată de transpirație și pot găsi nevoia să-și schimbe hainele sau chiar cearșafurile.

National Institutes of Health raportează că 33% dintre indivizi raportează transpirații nocturne. În plus, 16% dintre acești indivizi declară că transpirațiile nocturne sunt atât de severe încât să-și înmoaie lenjeria de pat.

Cauze comune ale transpirațiilor nocturne

Sistemul de reglare a temperaturii corpului este complex și poate fi influențat de mai mulți factori, care pot face dificilă determinarea motivului transpirațiilor tale nocturne. Iată câteva cauze comune pentru transpirații nocturne.

Menopauza

Menopauza începe atunci când încetați să aveți menstruația. În timpul acestei tranziții, apar modificări semnificative ale corpului, inclusiv niveluri fluctuante de estrogen și progesteron, care pot declanșa bufeuri. Majoritatea femeilor suferă de bufeuri în timpul perimenopauzei, care este perioada de tranziție înainte de menopauză.

Bufeurile pot dura câteva minute și pot apărea de mai multe ori în fiecare zi, inclusiv noaptea. Unele femei suferă de bufeuri de câțiva ani.

De fapt, multe femei se confruntă cu bufeuri și transpirații nocturne de peste două decenii.

transpirație
sursa foto: arhiva doctorulzilei

Medicamente

O varietate de medicamente pot provoca transpirații nocturne.

Anumite antidepresive numite SSRI (inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei) promovează efecte adrenergice care generează un răspuns al sistemului nervos simpatic în organism.

Acest lucru face ca ritmul cardiac să crească, vasele de sânge să se îngusteze, pupilele se pot dilata și uneori corpul poate transpira. Dacă utilizați unele dintre antidepresivele comune, este posibil să aveți un risc crescut de transpirații nocturne.

Infecții

Dacă aveți o infecție, este posibil să aveți un risc crescut de a dezvolta transpirații nocturne. Unele dintre cele mai frecvente infecții care sunt asociate cu transpirațiile nocturne includ tuberculoza, endocardita (o inflamație a valvelor inimii), osteomielita (inflamația oaselor) și abcesele.

Când aveți o infecție, sistemul imunitar se activează. Odată activat, sistemul imunitar creează un răspuns imunitar, care include producția crescută de hormoni de stres și inflamație.

Aceasta este metoda corpului de a înconjura celulele infectate și de a controla răspândirea în timp ce organismul luptă împotriva infecției. Acest proces poate crește temperatura centrală a corpului, rezultând transpirații nocturne.

Dezechilibre hormonale

Mai multe tulburări hormonale pot provoca transpirație, înroșire, bufeuri și transpirații nocturne, inclusiv un feocromocitom și un sindrom carcinoid.

Feocromocitomul este o tumoră a glandei suprarenale care determină organismul să producă prea mult hormonul catecolamine.

Sindromul carcinoid determină organismul să producă prea mulți hormoni. Acest sindrom este cauzat de tumori găsite în sistemul gastrointestinal și plămâni.

Când hormonii organismului devin dezechilibrați, acest lucru poate provoca o varietate de simptome. Producția crescută de hormoni poate provoca inflamații în întregul corp, precum și febră de grad scăzut, ambele provocând bufeuri și transpirații nocturne.

Cancer

Limfomul nediagnosticat, un tip de cancer care apare în sistemul limfatic, poate provoca o multitudine de simptome, inclusiv transpirații nocturne, febră, scădere în greutate și multe altele.

Febrele inexplicabile provoacă transpirații nocturne, iar pacienții cu cancer experimentează adesea transpirații abundente.

Spre deosebire de transpirațiile nocturne cauzate de dezechilibre hormonale care apar de obicei sporadic, transpirațiile nocturne legate de cancer tind să fie persistente și apar în majoritatea nopților.

Persoanele cu leucemie pot prezenta febră și transpirații nocturne. Transpirațiile nocturne au fost, de asemenea, asociate cu tumori suprarenale și tumori carcinoide.

Hipertiroidismul

Hipertiroidismul face ca glanda tiroidă să producă prea mulți hormoni tiroidieni. Când glanda tiroidă produce prea mulți hormoni tiroidieni, acest lucru vă stimulează în exces sistemul nervos, provocând transpirații nocturne și o varietate de alte probleme de somn.

Hipertiroidismul poate afecta capacitatea organismului de a-și regla temperatura.

Hipertiroidismul poate provoca sensibilitate la căldură și transpirație excesivă.

O glanda tiroidă hiperactivă poate solicita organismul, provocând creșterea ritmului cardiac și a respirației, ceea ce poate supraîncălzi și mai mult corpul.

Apnee de somn

Apneea în somn este o tulburare de somn în care o persoană se oprește și începe să respire pe tot parcursul nopții în timp ce doarme.

Apneea obstructivă în somn apare atunci când țesuturile din gât devin prea relaxate și blochează căile respiratorii. Dimpotrivă, apneea centrală de somn este o tulburare de somn în care creierul uită să spună corpului să respire pentru o clipă.

Apneea în somn stresează organismul, făcându-l să muncească mai mult, ceea ce poate crește riscul de transpirații nocturne. Apneea de somn nediagnosticată sau netratată este periculoasă.

Dacă este lăsată netratată, persoana poate prezenta complicații grave, inclusiv un risc crescut de probleme cardiovasculare și respiratorii.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel