Din cuprinsul articolului
Gastrita reprezintă o iritație și o inflamație localizată la nivelul mucoasei stomacului. Simptomele sale pot apărea brusc sau gradual și creează un real disconfort cu impact negativ asupra vieții de zi cu zi. Dacă nu este diagnosticată și tratată corespunzător, gastrita poate evolua și îți poate afecta semnificativ starea de sănătate, punând chiar viața în pericol. Citește în continuare și află care sunt cauzele acestei patologii digestive și în ce constau cele mai frecvente simptome ale gastritei.
Care sunt cauzele gastritei?
Gastrita este caracterizată de distrugerea barierei de mucus ce are rolul de a proteja mucoasa stomacului. Astfel, sucul gastric atacă mucoasa provocând iritație și inflamație. Printre factorii care cresc riscul de a dezvolta gastrită se numără:
- Infecția cu Helicobacter pylori. Deși infecția cu această bacterie este destul de răspândită, numai o parte dintre cei infectați dezvoltă simptome. H. pylori poate ajunge în tractul digestiv ca urmare a ingestiei apei sau alimentelor infectate sau prin contactul cu fluidele biologice ale altor persoane infectate. Infecția cu H. pylori este cea mai frecventă cauză a ulcerelor gastrice. În absența tratamentului corespunzător de eradicare a infecției, ulcerele gastrice provocate de H. pylori pot evolua la cancer gastric.
- Utilizarea frecventă a medicamentelor antiinflamatoare. Un efect advers frecvent al medicamentelor antiinflamatoare este reprezentat de reducerea sintezei de mucus la nivel digestiv. Din acest motiv este important să respecți întocmai recomandările medicului și ale farmacistului și să eviți utilizarea abuzivă a acestor medicamente.
- Consumul excesiv de alcool. Alcoolul are efect iritativ asupra mucoasei gastrice făcând-o mai vulnerabilă la acțiunea sucului gastric.
- Stresul. Stresul sever cauzat de intervenții chirurgicale, traumatisme sau chiar de o muncă foarte solicitantă poate conduce la gastrită.
- Alte patologii. Gastrita poate fi asociată cu alte patologii precum HIV/SIDA, boala Crohn sau infecțiile parazitare.
Care sunt simptomele gastritei?
În funcție de severitatea afectării mucoasei gastrice, simptomele pot varia în intensitate. Cele mai frecvente simptome constau în:
- Greață;
- Balonare;
- Durere abdominală;
- Stare de vomă;
- Indigestie;
- Senzație de arsură la nivelul stomacului între mese sau în timpul nopții;
- Sughiț;
- Pierderea apetitului;
- Vărsături cu sânge sau asemănătoare zațului de cafea;
- Scaune de culoare neagră.
Cum se tratează gastrita?
Tratamentul gastritei constă pe de-o parte în respectarea unui regim igieno-dietetic ce presupune evitarea alimentelor iritante (alimente picante, alcool), iar pe de altă parte administrarea unor medicamente ce au ca scop reducerea acidității gastrice. În cazul în care gastrita a apărut ca urmare a infecției cu H. pylori, medicul va recomanda tratament antibiotic în vederea eradicării infecției.
De asemenea, există o serie de suplimente alimentare adjuvante pentru gastrită ce contribuie la buna funcționare a sistemului digestiv și ajută la protejarea mucoasei gastrice.
În concluzie, gastrita reprezintă o afecțiune a stomacului ce poate fi cauzată de factori diverși. Dacă te confrunți cu simptome specifice gastritei, nu ezita să te adresezi medicului pentru a te asigura că patologia este diagnosticată corect și tratată corespunzător.
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/woman-suffering-from-a-stomach-pain-3807733/