Din cuprinsul articolului
Cauzele incendiului de la Matei Balș. Adrian Marinescu. „În saloane NU era o temperatură de confort/ Cauza e legată de acea concentrație de…”
Incendiul care a izbucnit vineri dimineață în Salonul 5 al spitalului Matei Balș, soldat cu șase victime și cu evacuarea și relocarea a peste 100 de pacienți, a lăsat urme adânci în societatea românească. Specialiștii încearcă să explice ce s-a întâmplat în dimineața fatidică și care anume sunt cauzele incendiului.
Adrian Marinescu, declarații incendiare. „Cauza e legată de acea concentrație de oxigen”
Medicul infecționist Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balș a explicat sâmbătă, la Antena 3, ce s-a întâmplat în acea noapte. Acesta consideră că un motiv ar putea fi supraaglomerarea saloanelor cu pacienții care au nevoie de oxigen.
„În momentul de față este un număr mic de spitale dedicate infecției SARS-CoV-2. Se concentreză pacienții din păcate cu forme severe, cum se întâmplă și la ”Matei Balș”. Ce înseamnă practic? Înseamnă că în saloane cu 2 sau 3 paturi pacienții au nevoie de oxigen. Sunt pacienți care au două surse, asta înseamnă că într-un salon poți să ai 6 surse de oxigen.
E clar că în acea cameră vei avea o concentrație de oxigen în aer foarte mare. Acum e de discutat cum ai putea să reduci această concentrație. Pentru că e clar că orice scânteie, și putem să discutăm ce determină acea scânteie, poate să ducă din păcate la un astfel de lucru”, a declarat Adrian Marinescu.
Acesta a mai spus că trebuie regândit modul în care trebuie internați pacienții cu forme severe covid.
„În plan practic, ar trebui să fie mai multe variante. În așa fel încât să nu fie nevoie să internezi pacienții cu forme severe și cu necesar mare de oxigen într-un singur loc. La asta am putea să ne gândim dacă vrem să reducem numărul de surse per cameră.
(…) E clar că existau avizele (…). Până la urmă o scânteie apare extrem de ușor. Putem să discutăm ce a determinat acea scânteie și o să vedem concret. Dar e important cum rezolvăm cauza și cauza e legată de acea concentrație de oxigen”, a mai spus acesta.
Cauzele incendiului. Adrian Marinescu. „În saloane NU era o temperatură de confort”
Adrian Marinescu a confirmat faptul că în saloane „nu era o temperatură de confort”. Acesta a precizat că în pavilionul 5 al institutului, unde a avut loc incendiul, erau internați o treime din pacienții spitalului. Medicul infecționist a punctat că nu a fost niciodată de acord cu aducerea de aeroterme în salon.
„Am fost de gardă cu o noapte înainte și temperatura nu era de confort. Nu era frig, dar nu era o temperatură de confort. (…) Ori de câte ori au fost astfel de încercări, eu le-am descurajat din start. Întotdeauna când ai surse de oxigen orice presupune un risc trebuie eliminat. Punctual, e greu de spus”, a declarat Adrian Marinescu pentru Digi24.
Acesta a mai spus că peste tot unde sunt tratați pacienți cu coronavirus sunt riscuri foarte mari. Pentru că, în general, acești pacienți au nevoie fiecare de câte două surse de oxigen.
„La intervale scurte de timp, cineva intră, se face aerisirea. Când e frig e destul de greu să aerisești pentru o perioadă lungă și atunci evident că va crește concentrația de oxigen. (…) De asemenea, dacă masca de oxigen e lăsată alături când funcționează, crește concentrația de oxigen în cameră”, a explicat medicul infecționist.