Sari la conținut

Cauzele durerilor de cap în funcție de localizare. Când reprezintă un semn de alarmă

Durerile de cap sunt tratate cu superficialitate și, de cele mai multe ori, au cauze trecătoare. Dar când acestea persistă câteva zile sau cresc în intensitate, este recomandat să iei legătura cu medicul de familie.

Specialiștii împart durerile de cap în trei grupe mari, în funcție de intensitatea și durata lor, dar și în funcție de zonele afectate:

  1. Tensiunea dureroasă: se manifestă ca o durere surdă în ambele părți ale capului, care poate ține câteva ore sau câteva zile; această durere îți dă senzația că ai capul prins într-o menghină;
  2. Migrena: este o durere intensă, de lungă durată, care debutează la frunte, în spatele ochilor și migrează către ceafă; migrena este însoțită de senzație de vomă, amețeli și sensibilitate la lumină; de obicei durerea este mai intensă pe o singură parte a capului;
  3. Cefaleea de tip cluster: numele ei provine de la faptul că se manifestă în grupuri (cluster), adică poți avea mai multe episoade dureroase pe zi, care revin la anumite intervale; este mai frecventă la bărbați decât la femei; afectează o zonă a capului, ochiul respectiv se înroșește și lăcrimează, iar nasul de înfundă; este o durere care debutează brusc și durează câteva ore.

Ce anunță durerile de cap în funcție de zonele afectate

  • Durerile de cap din spatele ochilor: debut de migrenă, durere provocată de frig și oboseală sau de o infecție cu virus; sinusuri inflamate; sinuzită; alergii; se intensifică dacă stai întins în pat.
  • Durere de cap la tâmple: probleme cu tensiunea arterială, reacție la stres și oboseală sau lipsa somnului pe mai multe zile; atacuri de panică; probleme cu inima.
  • Durere de cap în frunte: infecție virală, frecventă în gripe de sezon și infecția Covid-19; hipertensiune; deshidratare și foame;
  • Durere de cap în creștet: debut de răceală sau gripă; Covid-19; hipotensiune; insolație; deshidratare; postul prelungit.
  • Durere de cap la ceafă: hipertensiune; hipoglicemie; efort fizic intens; probleme cu coloana vertebrală, artrită în zona cervicală.

De cele mai multe ori, durerile de cap trec de la sine dacă stai într-un spațiu bine oxigenat, cald și liniștitor, dacă mănânci ceva dulce și te hidratezi bine. Sunt recomandate și medicamentele analgezice care au efect imediat. Într-o jumătate de oră, durerea dispare. Un somn bun sau odihna în liniște sunt și ele recomandate pentru durerile de cap ușoare.

Când durerea persistă, ar fi bine să iei legătura cu medicul de familie. Poți merge și la camera de gardă a unui spital, dacă:

  • Dacă apar simptome neurologice (slăbiciuni ale corpului, amețeli, pierderea echilibrului, amorțire sau furnicături ale extremităților, paralizie, dificultăți de vorbire, gândire confuză, tulburări de vedere).
  • Dacă durerile de cap sunt însoțite de greață, vărsături, febră mare, dificultate în respirație, gât rigid, erupție cutanată.
  • Dacă durerile de cap nu se ameliorează după 24 de ore.
  • Dacă durerea este localizată la un ochi iar acesta se înroșește puternic.
Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel