Din cuprinsul articolului
Cancerului de stomac este considerat a fi al cincilea cel mai frcevent tip de cancer din lume. În ceea ce privește cauzele, printre cei mai cunoscuți factori de risc se numără vârsta (peste 60 de ani), sexul (bărbați) și un istoric familial al bolii.
Excesul de greutate, consumul de alcool, fumatul și operația anterioară la stomac cresc, de asemenea, riscul.
Deși ce cauza reală a cancerului de stomac rămâne evazivă pentru știință, este sigură asocierea acestei boli cu o bacterie numită Helicobacter pylori sau H. pylori.
Infecția cu H. pylori crește semnificativ șansele de a dezvolta cancer de stomac. O infecție cu H. pylori dăunează țesuturilor stomacului și provoacă inflamație care poate duce la ulcere și, în unele cazuri, cancer gastric.
Potrivit dr. Sunnie Kim, profesor asistent de oncologie medicală în cadrul Școlii de Medicină al Universității din Colorado, incidența H. pylori este mult mai mică în țările mai dezvoltate.
„Această bacterie este un factor de risc semnificativ în cancerul de stomac și este încă răspândită în țările în curs de dezvoltare, unde încă lipsesc măsurile sanitare și apa curată”, a spus expertul.
Pe tema semnificației geografice, a fi originar din Asia de Est, Europa de Est și America de Sud și Centrală este, de asemenea, considerat un factor de risc. Cancerul de stomac este mai frecvent în aceste țări, dar mai puțin frecvent în Africa și America de Nord.
Consumul de cantități mari de alimente murate, sărate sau afumate, consumul de carne procesată sau la grătar, lipsa consumului de fructe (în special fructe citrice) și legume au fost toate legate de incidența cancerului gastric.
Conform unui studiu din 2022 publicat în Nutrients, aportul excesiv de sare ar putea promova colonizarea H. pylori în stomac. Prea multă sare vă poate irita mucoasa stomacului și duce la leziuni și, în cele din urmă, la cancer de stomac.
Cercetările legate de alimentele conservate în sare și prevalența cancerului de stomac s-au concentrat până acum pe Asia, în special Japonia și Coreea.
Acest lucru se datorează faptului că multe dintre alimentele tradiționale din aceste țări sunt conservate prin sărare și fermentare, mai degrabă decât prin refrigerare, ca în multe țări din Occident.
Mediile prăfuite și cu temperaturi ridicate sunt, de asemenea, considerate asocieri.
Pe lângă factorii de risc, este important să fii conștient de semnele ascunse ale cancerului de stomac pe care nu ar trebui să le ignori, cum ar fi:
Dacă aveți acest set de simptome, este o idee bună să fiți examinat de un medic.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…