Din cuprinsul articolului
Cauzele căderii părului. 65% dintre femeile cu vârste de peste 20 de ani se confruntă cu această problemă. Este un lucru normal să pierdem până la 100 de fire de păr zilnic, deoarece firul de păr creşte între 2 şi 6 ani, după care cade şi este înlocuit cu altul.
Însă căderea în exces a părului ar trebui să constituie un motiv de îngrijorare pentru că poate fi cauzată de diferite afecţiuni: dereglări hormonale, chisturi ovariene, sifilis sau alte boli.
Afecţiuni ale tiroidei
Fie că este vorba despre hipoactivitatea glandei tiroide, afecţiune numită hipotiroidism, sau despre tiroida hiperactivă, afecţiune numită hipertiroidism, consecinţele sunt aceleaşi – căderea părului din cauza dezechilibrului hormonal. Administrarea tratamentului corespunzător în cazul afecţiunilor tiroidiene contribuie la controlarea căderii părului
Cauzele căderii părului. Dereglări hormonale
Schimbările şi dereglările hormonale cauzează căderea temporară a părului; acestea pot fi cauzate de sarcină, naştere, întreruperea de sarcină, administrarea de anticoncepţionale şi menopauză. Organismul are nevoie de cel puţin 3 luni pentru a se obişnui cu noile reglementări hormonale, timp în care dezechilibrul hormonal cauzează caderea părului, variaţii ale masei corporale, stres, oboseală, acnee.
Cauzele căderii părului. Infecţii
Infecţiile care provoacă febră (herpes simplex, infecţiile fungice ale pielii), infecţiile bacteriene precum sifilisul sunt responsabile de alopecie sau subţierea firului de păr. Tratarea infecţiei conduce la reluarea ciclului normal de creştere al părului şi previne căderea pe viitor.
Afecţiuni autoimune
Alopecia areată (boală dermatologică caracterizată prin căderea părului, de obicei de pe pielea capului, zonele lipsite de păr având formă rotundă sau ovală) este adesea asociată cu existenţa unei afecţiuni autoimune, din această cauză se consideră că diferite forme de pierdere a părului sunt cauzate de una dintre afecţiunile autoimune. Diabetul zaharat şi lupusul eritematos sunt două afectiuni autoimune care cauzează şi căderea părului.
Stres emoţional
Stresul perturbă ciclul normal de creştere al părului; această situaţie apare după 2-3 luni de la manifestarea evenimentului neplăcut când foliculii părului intră în faza de telogen prematur, conducând la stoparea creşterii firelor de păr. Controlarea factorilor de stres restabileşte creşterea normală a părului.
Carenţa de fier
O cantitate mică de fier în organism conduce la căderea părului. Această problemă apare mai ales în cazul femeilor.