Sari la conținut

Cauzele căderii părului și cele mai bune tratamente. Dereglările hormonale pot fi de vină

tratamente naturiste pentru căderea părului

Cauzele căderii părului. Cei mai mulți oameni pierd între 50 și 100 de fire de păr în fiecare zi, potrivit Academiei Americane de Dermatologie. În zilele în care părul este spălat, cad până la 250 de fire, însă nu e bine să evitați spălarea, fiindcă oricum părul o să cadă.

Un indiciu care trădează o cădere anormală a podoabei capilare este și următorul: dimineață, la trezire, pe pernă veți observa o cantitate mai mare de fire, ca și la oglinda unde vă pieptănați.
În timp ce la bărbați căderea părului apare de la frunte către creștetul capului, la femei se manifestă mai degrabă subțierea firului de păr pe partea centrală a scalpului.
Sfatul medicului Mihaela Leventer pentru cei care sunt de părere că pierd părul într-o proporție exagerată: mergeți la o un dermatolog. „Acesta va stabili dacă este vorba de o afecțiune dermatologică sau dacă e o cădere fiziologică. Tot el va spune analizele necesare pentru a descoperi cauza”.
Tratamentele depind de motivul pierderii podoabei capilare: se administrează vitamine, mai ales cele din seria B și minerale, cum ar fi seleniul și zincul, pentru că ajută la revigorarea părului, dar, de cele mai multe ori, se dau medicamente specifice, ghidate de analize, adaugă medicul.

Cauzele căderii părului

Pentru a înțelege mai bine această problemă,  puteți compara podoaba capilară cu o grădină. Modul în care crește este rezultatul a ceea ce se întâmplă „dedesubt”. Pot interfera cu ciclul creșterii părului de la medicamente, până la stresul unei operații, infecții sau chimicale. „Pe lângă cauzele genetice și hormonale, mai sunt incriminate pentru căderea părului stresul, avitaminozele si unele cauze specifice. Există căderi de păr generalizate sau localizate, cunoscute sub numele de peladă sau alopeciae areată. În această situație, căutăm și cauze infecțioase sau autoimune care pot genera problema”,  explică medicul dermatolog Mihaela Leventer.
Chiar dacă pierderea părului pare mai gravă și mai frecventă în cazul bărbaților, și femeile au un risc la fel de mare de a rămâne fără păr sau de a avea firul extrem de fragil și subțire. Cele mai multe remarcă problema când ajung la vârsta de 50-60 de ani, însă se poate întâmpla și mult mai devrem

1. Stres
Variațiile mari de greutate, contraceptivele, dar și un divorț sau operațiile pot face părul să cadă.

2. Moștenirea genetică
Bărbații ai căror tați și bunici (și din partea mamei) au avut chelie au un risc mare să aibă aceeași problemă.

3. Schimbări hormonale Apar atât la femei tinere, cât și la cele aflate la menopauză. Se pot asocia cu seboreeași acneea.

4. Cauze infecțioase și autoimune
Artrita reumatoidă, diabetul de tip I, scleroza multiplă, psoriazisul.

5. Dieta precară  
În special lipsa proteinelor și a fierului din alimentație poate amplifica diminuarea podoabei capului.

Spălați părul când simțiți nevoia!

Multe întrebări ale cititorilor doctorulzilei.ro vizează părul gras și mătreața. „În aceste cazuri e vorba de dermatită seboreică, afecțiune care se manifestă cu mâncărimi și cojirea scalpului. Boala se tratează și cu șampoane antidermatită seboreică. Varianta aceasta de tratament este cea mai simplă și ușor de utilizat”, recomandă medicul dermatolog. Îngrășarea părului este fiziologică și  toate persoanele se confruntă cu ea. Pentru a o corecta, ne spălăm. „Ritmul spălării este dat de normele sociale, de obiceiuri culturale, de posibilități și de obținerea senzației de confort, care e diferită de la o persoană la alta”, adaugă medicul. Astfel, sunt indivizi care consideră corect și confortabil spălatul zilnic, alții se spală pe cap la două zile sau la o săptămână, dar sunt și populații care nu se spală și prețuiesc seboreea, cu care își construiesc un aspect specific al podoabei capilare.

Cauzele căderii părului: Dereglările hormonale

Căderea părului  din cauze hormonale este mai frecventă în cazul femeilor. Există trei situații de acest tip, explică Dan Perețianu, medic primar endocrinolog și doctor în științe medicale, la Centrul Medical Povernei din București.
1. Căderea părului de pe cap la fetele/femeile cu
hiperandrogenism. Asta înseamnă că părul crește unde nu trebuie, inclusiv pe bărbie și pe extremități, și cade de pe cap.
2. La menopauză. Sunt multe femei care nu  mai au estrogen și, din această cauză, are de suferit și podoaba capilară.
3. Hipotiroidism (glanda tiroidă nu secretă suficienți hormoni tiroidieni). În formele accentuate, părul cade de peste tot. Se manifestă și cu oboseală, creștere în greutate,  edeme, piele uscată.

Tratamentul se dă după analize amănunțite

Soluțiile de tratament trebuie alese în funcție de cauza identificată în urma analizelor. „La hiperandogenism de cauză ovariană, nu suprarenală, care se asociază și cu seboree și acnee, se recurge la blocarea secreției ovariene, prin administrarea de estroprogestative, la care se adaugă, în funcție de progestiv, și un antiandrogen”, sunt explicațiile oferite de medicul endocrinolog. Dacă la mijloc este o tumoră ovariană, se intervine asupra tumorii, iar dacă este una suprarenală, se operează, de asemenea.
Pentru femeile aflate la menopauză, care sunt afectate de căderea masivă a părului, se recomandă administrarea de estrogen, „ceea ce femeile noastre nu prea fac”, completează medicul endocrinolog.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel