Din cuprinsul articolului
Avortul spontan recurent este o afecțiune caracterizată prin pierderea a trei sau mai multe sarcini consecutive înainte de săptămâna 20 de sarcină. Poate fi o experiență devastatoare pentru cuplurile care încearcă să conceapă un copil, dar este important să înțelegem cauzele și să ținem cont de recomandările pentru gestionarea avortului spontan recurent.
Dr. Ana Chioveanu, medic specialist obstetrica-ginecologie in cadrul spitalului Medicover, explică care sunt cele mai comune cauze ce duc la avorturi spontane recurente dar și care sunt primele recomandări de care cuplurile care încearcă să conceapă un copil ar trebui să țină cont.
Cea mai frecventă cauză a pierderilor de sarcină recurentă este dată de anomaliile cromozomiale la nivelul embrionului, care pot apărea spontan sau ca urmare a factorilor genetici parentali.
,, Există mai multe tipuri de anomalii cromozomiale care pot crește riscul de avort spontan, inclusiv: Aneuploidia, o afecțiune în care există un număr anormal de cromozomi în embrion. Cel mai frecvent exemplu este sindromul Down, care este cauzat de o copie suplimentară a cromozomului 21. Alte exemple includ sindromul Turner, care este cauzat de un cromozom X lipsă sau incomplet, Poliploidia, o afecțiune în care există mai mult de două seturi de cromozomi în embrion sau translocațiile, rearanjamente ale materialului genetic între doi sau mai mulți cromozomi. Translocațiile dezechilibrate, în care există o pierdere sau un câștig de material genetic, pot crește riscul de avort spontan.”, explică dr. Ana Chioveanu.
Dezechilibrele hormonale, cum ar fi tulburările tiroidiene sau sindromul ovarului polichistic, pot crește riscul de avort spontan. Anumite tulburări autoimune, cum ar fi sindromul antifosfolipidic, pot crește riscul de avort spontan.
Anomaliile uterine se referă la anomalii structurale ale uterului care pot crește riscul de avort spontan.
,,În general, anomaliile uterine pot crește riscul de avort spontan prin limitarea spațiului disponibil pentru fătul în creștere sau provocând alte complicații în timpul sarcinii. Dacă au avut loc mai multe avorturi spontane, se recomandă o evaluare pentru a determina dacă există anomalii uterine subiacente care ar putea contribui la avorturile spontane. Anomaliile uterine includ:
Analize de sânge: Pentru a evalua nivelurile hormonale, cum ar fi progesteronul și estrogenul, precum și pentru a căuta markeri inflamatori sau anticorpi antifosfolipidici care pot afecta sarcina.
,,Schimbările stilului de viață, cum ar fi renunțarea la fumat și reducerea consumului de alcool, pot ajuta la reducerea riscului de avort spontan. De asemenea, în cazul problemelor medicale, diagnosticarea precoce și intervenția medicală, precum terapia hormonală sau intervenția chirurgicală, sunt esențiale pentru a putea duce sarcina la termen.”, continuă dr. Ana chioveanu.
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…