Din cuprinsul articolului
Cauze și simptome cancer de ficat. Cancerul hepatic este o boală ”silențioasă”, iar simptomele apar abia când boala s-a agravat. Unele semne nu sunt specifice ci sunt întâlnite și în cazul altor boli.
Cauzele care duc la apariţia cancerului hepatic
Cancerul de ficat este cancerul care se formează în celulele ficatului. Acest tip de cancer apare mai des la persoanele trecute de vârsta de 50 de ani, iar bărbaţii prezintă un risc de două ori mai mare decât femeile de a dezvolta această boala.
Ficatul se află situat sub plămânul drept şi este unul dintre cele mai mari organe ale corpului uman. Acesta este alcătuit din lobul drept şi lobul stâng. Ficatul are mai multe funcţii, inclusiv de detoxifiere, sinteza proteinelor, precum şi de a produce substanţe esenţiale pentru digestie.
Cel mai frecvent tip de cancer la ficat este de carcinomul hepatocelular. Specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii afirmă că boala apare, în medie, la 30 din 100.000 de persoane, la nivel mondial.. Cauzele care pot duce creşterea riscului de a dezvolta cancer de ficat sunt:
• Consumul de steroizi anabolici – Aceşti hormoni de sex masculin, utilizaţi în mod regulat pe o perioadă mare de timp pot creşte riscul de a dezvolta cancer de ficat, precum şi alte tipuri de cancer.
• Ciroza – atunci cand celulele hepatice sunt deteriorate sunt înlocuite cu un ţesut cicatricial, de aceea persoanele cu ciroză hepatică au un risc mai mare de a dezvolta cancer la ficat.
• Hepatita B sau C – persoanele care suferă de aceste boli au un risc semnificativ mai mare de a dezvolta cancer de ficat, comparativ cu alte persoane care nu au virusurile
• Imunitatea scăzută – pentru persoanele cu un sistem imunitar slabit, riscul de a dezvolta cancer la ficat creşte de aproximativ cinci ori.
• Obezitatea – creşte riscul de a dezvolta mai multe tipuri de cancer, inclusiv cancer de ficat..
• Fumatul – persoanele cu hepatita B sau C, au un risc mai mare de cancer la ficat în cazul în care fumează.
• Otrăvirea cu arsenic – oameni care consumă lichide sau alimente în care se găsesc urme de arsenic, prezintă un risc semnificativ mai mare de a dezvolta mai multe boli grave, inclusiv cancer hepatic.
Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…
Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…
Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…