Din cuprinsul articolului
De la copii de-o șchioapă până la bătrâni, toți pot suferi din cauza halenei (termenul științific pentru mirosului gurii). Cauzele problemei pot fi extrem de variate, dar și ușor de tratat, de cele mai multe ori, dau asigurări medicii
Halena reprezintă mirosul neplăcut perceput de alții, fiindcă, de cele mai multe ori, cei care au o astfel de problemă nu o sesizează. Dacă nu te vei spăla pe dinți și nu vei folosi ața dentară zilnic, particule de mâncare vor rămâne în gură, ceea ce duce la înmulțirea bacteriilor între dinți, în jurul gingiilor și pe limbă.
Asta cauzează respirația urâtă. „Acest miros este mai persistent dimineața decât în cursul zilei din cauza faptului că în timpul nopții scade producția de salivă, iar dinții nu mai sunt spălați de aceasta. Cauzele pot fi microbiene, de obicei anaerobi care se hrănesc cu resturi alimentare dintre dinți sau din cavitățile cariilor netratate sau microbi dezvoltați în faringe și laringe (în spatele nasului), în sinusurile maxilare, pe amigdale și pungi parodontale”, explică medicul stomatolog Bogdan Baeder, chirurg buco-maxilo- facial.
Miros de măr stricat? Diabet sau boli de ficat
Într-o proporție mai mică, de vină pentru mirosul neplăcut sunt diverse probleme medicale. Poate fi vorba de afecțiuni ale tubului digestiv, stomac (helicobacter pylori), intestin subțire și chiar intestin gros (halena fetidă). „Mirosul poate fi cauzat și de tulburări metabolice în afecțiuni ale ficatului și de diabet. În ambele situații, mirosul pe care persoana în cauză îl emană este de acetonă sau de măr stricat”, adaugă stomatologul Bogdan Baeder.
Halena de la vin, bere și arome puternice
În ceea ce privește mirosul cauzat de anumite alimente, acesta este cel mai ușor de controlat. Toată mâncarea consumată este „spartă” în gură. Pe măsură ce alimentele sunt digerate și absorbite în sistemul sanguin, ajung și la plămâni și implicit în respirația noastră. Dacă vei mânca alimente cu miros puternic cum este ceapa sau usturoiul, spălatul dinților și ața dentară ori apa de gură acoperă mirosul doar temporar. Mirosul nu dispare însă complet până când alimentele nu trec prin corp. „Halena de origine alimentară este cauzată de ingerarea, mai ales la ultima masă înainte de culcare, a alimentelor cu arome, vin, bere, a usturoiului și a cepei”, compleateză medicul.
Gură uscată de la medicamente și sforăit
O afecțiune numită xerostomia (gură uscată) poate, de asemenea, cauza respirație urât mirositoare. Saliva este necesară și pentru că ajută la curățarea gurii prin neutralizarea acizilor produși de plaga bacteriană și spălarea celulelor moarte care se acumulează pe limbă, gingii și obraji. Dacă nu sunt înlăturate, aceste celule se descompun și cauzează respirație urât mirositoare. De asemenea, gura uscată poate fi cauzată de efectele adverse ale unor medicamente sau de respirația continuă pe gură (apare inclusiv la persoanele care sforăie). Alte boli responsabile de halenă sunt infecțiile de tract respirator cum e pneumonia sau bronșita, refluxul acid cronic, problemele cu rinichii.
Tratamentul în trei pași
– Se recomandă în primul rând excludera bolilor sistemice, ca diabet, tulburări ale sistemului digestiv, boli ale plămânilor, bronșite, laringite, sinuzite. „E nevoie de control de specialitate pentru excluderea tumorilor – la medicul ORL sau stomatolog buco-maxilo-facial”, este sfatul medicului Bogdan Baeder.
– Curățenie profesională la trei luni într-un cabinet stomatologic. Clătiri repetate cu apă de gură (cu clorhedidină), cu ingrediente naturale.
– Excluderea meselor de seară bogate în lactate, ceapă, usturoi, alte alimente aromatizate.