Cauze pentru respirația dificilă: de la boli pulmonare și cardiace la căderi de calciu și tulburări de tiroidă

Din cuprinsul articolului

Respiratia dificila poate aparea la orice varsta si recunoaste multe cauze. Daca sunteti cardiac sau pulmonar cronic, asta nu inseamna ca respiratia dumneavoastra dificila este data numai de catre boala de baza. Frecvent ne intalnim cu situatia unei cauze supraadaugate sau a unei respiratiei dificile ce recunoaste cauze intricate.

Dr. Elena Păcuru, medic primar medicină internă a explicat care sunt cele mai frecvente cauze posibile ale respirației dificilă.

Cauze ale respirației dificile

Bolile cardiace, caz in care dificultatea la respiratie se accentueaza atat la efort dar si in pozitie culcata si uneori trezeste pacientul din somn, cu senzatie acuta de sufocare sau se insoteste de o tuse seaca. De obicei, acesti pacienti simt nevoia sa doarma pe perne mai ridicate.

Bolile pulmonare care initial produc respiratiei greoaie la efort dar, in evolutie, aceasta se permanentizeaza. De obicei respiratia este suieratoare. De multe ori se asociaza tusea care poate fi productiva, chiar intens productiva dar poate fi si seaca, asa cum se intampla in astm.

Starile de anxietate si atacurile de panica pot da senzatia de sufocare, descrisa, mai ales, ca senzatie de nod in gat.

Aceeasi simptomatologie poate fi resimtita si in hipocalcemii (spasmofilie).

Bolile tiroidiene acute pot crea senzatia de constrictie a gatului si sufocare.

Persoanele neantrenate fizic sau obezii pot resimti dificultate in respiratie la eforturi nesemnificative pentru alte persoane, de exemplu urcatul unui etaj.

”Dupa cum vedeti, este riscant sa va adresati, pentru acest simptom unei specialitati inguste (cardiologie, pneumologie) pentru ca orice cardiac poate face o boala tiroidiana si orice pulmonar, o criza de spasmofilie sau o boala cardiaca. Nu ca imi laud specialitatea, dar acest simptom poate fi declansat de mai multe cauze si aparitia lui intotdeauna impune o evaluare globala a pacientului,” a precizat dr. Elena Păcuraru.

Recent Posts

Zodiile care vor avea un Decembrie de coșmar. Totul le merge prost în ultima lună din an

De obicei, toată lumea așteaptă cu nerăbdare luna decembrie plină de sărbători. Dar pentru unele…

3 minute ago

Horoscop 26 noiembrie 2024. Haos în casele acestor zodii. Previziuni complete

Horoscop 26 noiembrie 2024. Luna în Balanță anunță schimbări în casele acestor zodii. Vărsător, fii…

33 de minute ago

Predicția noului Nostradamus pe care nimeni nu este pregătit să o audă: de ce ar putea izbucni al Treilea Război Mondial

Parapsihologul de origine braziliană Athos Salomé, supranumit „noul Nostradamus”, i-a surprins pe internauți cu profeții,…

o oră ago

CTP: „Acest Călin Georgescu este mai periculos decât Simion”

CTP consideră că independentul Călin Georgescu este „mai periculos decât Simion înprostirea oamenilor”. „Ce să…

2 ore ago

România iși alege președintele: Surpriză alarmantă pentru UE

Analistul ucrainean Serhi Herasimciuk, director executiv adjunct al Consiliului de politică externă "Prisma ucraineană", a…

2 ore ago

Citeste si: