Pentru a alunga oboseala e, în primul rând, nevoie să beţi apă, pentru că toate fluidele corpului, inclusiv sângele, o conţin. Şi alimentele care au apă, cum ar fi iaurtul, broccoli, morcovii, pepenele verde, portocalele sau grape fruitul, sunt foarte utile.
„Chiar şi o uşoară deshidratare poate face ca sângele să se în groaşe, forţând inima să pompeze mai mult pentru a asigura necesarul de sânge pentru celule şi organele corpului, de unde rezultă oboseala”, explică medicul nutriţionist Corina Zugravu.
Mezelurile obosesc creierul
Oboseala poate fi cauzată de alimentele care îngreunează digestia, dar poate apărea şi din cauza unui efort excesiv, situaţii stresante, a deficienţei de somn, a grijilor, plictiselii sau lipsei unui program regulat de exerciţii fizice.
De exemplu, mezelurile, alimentele grase consumate în exces se digeră mai greu. „Cu cât digestia e mai dificilă creierul e mai concentrat asupra ei, ceea ce duce la oboseală şi chiar la ameţeală”, avertizează medicul Corina Zugravu. La extrema cealaltă se află salatele, bogate în vitamine, fructele şi peştele care „trezesc” organismul la viaţă.
Citricele şi salata verde ajută, cafeaua în exces face rău
Citricele şi bananele sunt bogate în vitamina C, ceea ce ajută la absorbirea fierului din alimente. Portocalele mai conţin şi vitamina A, B1, B2, E, calciu, mag neziu, fosfor, sodiu, care aju tă la dezintoxicarea şi remineralizarea organismului.
„Fructele au efect de întinerire a ţesuturilor, sunt antiinfecţioase, tonice (dau energie). Ele cresc imunitatea şi sunt benefice pentru alungarea oboselii”, afirmă nutriţionistul Mihaela Bilic.
Salata verde vitalizează organismul datorită beta-carotenului şi vitaminei C. „Frunzele de salată sunt sărace în calorii şi foarte bogate în minerale şi vitamine, motiv pentru care organismul nu mai resimte starea de oboseală. Salata verde este diuretică, ameliorează problemele digestive şi vitalizează orga nismul”, mai explică nutriţionistul Mihaela Bilic.
Cafeaua are un rol în combaterea oboselii, însă doar o alungă pentru moment şi o amână pentru mai târziu. „Dacă depăşim doza optimă de cofeină apare sindromul de intoxicaţie, care provoacă agitaţie, nelinişte, insomnie, tremurături şi probleme cardiace. Starea de confort şi forţă e înlocuită de oboseală”, avertizează Corina Zugravu.
SURSE DE VITAMINA B
Cereale pentru oboseala cronică
V-ați uitat vreodată la ceas de mai multe ori în timpul zilei exact la 11/11?…
Într-un nou studiu, oamenii de știință americani au descoperit o legătură între viteza de îmbătrânire…
Medicul nutriționist Mihaela Bilic face o serie de recomandări părinților pentru o imunitate mai bună…
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat în premieră o listă care cuprinde 17 agenţi…
Sam Parnia, profesor asociat la Langone Medical Center din cadrul Universității din New York, a…
Este dificil să ne gândim la o boală mai amenințătoare decât cancerul cerebral. Cu toate…