Din cuprinsul articolului
Cauze de infertilitate. Chiar dacă infertilitatea este, într-adevăr, o situație stresantă, stresul nu provoacă infertilitate. Cu toate acestea, se poate considera că un stres extrem poate afecta fertilitatea, însă numai foarte rar într-un mod în care să provoace probleme pe termen lung în capacitatea unei femei de a rămâne însărcinată.
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, explică ce factori pot duce la infertilitate.
Influența acestui tip de stres se manifestă eventual în dereglări ale ciclului menstrual, în întârzierea acestuia sau făcând să devină neregulat pe perioada stresantă. Așadar, dacă unui cuplu infertil i se va spune să se relaxeze pentru că așa „se va întâmpla” (referirea făcându-se la obținerea unei sarcini), ar trebui reținut un lucru: doar o vacanță nu vindecă infertilitatea.
Cauze de infertilitate
Stresul însă s-ar putea spune că are legătură cu infertilitatea în mod indirect, în sensul că el poate influența în mod negativ stilul de viață, iar toate acele modificări de comportament să aibă fiecare contribuția lui și să afecteze fertilitatea. De exemplu, sub stres, o persoană să doarmă prea mult sau prea puțin, să mănânce emoțional și să acumuleze kilograme în plus ori, dimpotrivă, să nu se mai alimenteze, să nu aibă dispoziția necesară pentru a face mișcare sau să exagereze cu exercițiile fizice, să consume cantități mari de alcool, să fumeze mai mult sau să se reapuce de fumat deși se lăsase, să bea prea multă cafea sau să-și piardă interesul pentru sex.
Iată cum pot afecta fertilitatea toate acestea. De exemplu somnul: cercetările au arătat că persoanele care dorm mai puțin de cinci ore pe noapte sunt predispuse la obezitate, iar obezitatea poate duce la probleme de fertilitate. În plus, s-a constatat că insomnia prelungită duce la dereglări ale menstrelor, ceea ce constituie un factor de risc pentru infertilitate.
Stop mâncatului emoțional!
În privința alimentației lucrurile sunt de multă vreme clare, știut fiind că obezitatea afectează fertilitatea și la femei dar și la bărbați, la aceștia din urmă prin scăderea numărului de spermatozoizi. Așadar, STOP mâncatului emoțional! Așa cum obezitatea afectează fertilitatea, la fel și a mânca insuficient și a scădea sub greutatea sănătoasă poate afecta potențialul reproductiv. La unele persoane stresul suprimă pofta de mâncare. Iar dacă e să amintim și de tulburările alimentare extreme, anorexia poate opri ciclurile menstruale, ceea ce, evident, înseamnă lipsa ovulației și deci a posibilității de a obține o sarcină.
Exercițiile fizice pot fi un aliat în eliminarea stresului și pierderea în greutate. Însă dacă ne referim la femeile care urmează un ciclu de tratament FIV, exercițiile de tip cardio sau aerobic practicate intens pot duce la eșec de implantare.
Dacă vă confruntați cu stresul și aveți în obiectiv o sarcină, renunțați la „calmante” precum țigările și alcoolul și limitați consumul de cafea. Recomandarea este adresată ambilor parteneri, pentru că fertilitatea ambilor este afectată de astfel de obiceiuri nesănătoase.
O viață plină de stres poate să scadă libidoul, astfel încât s-ar putea să nu aveți prea des starea de spirit necesară relațiilor sexuale. Unele cupluri care suferă de stres cred în mod greșit că sexul practicat o dată sau de două ori pe lună este suficient. Nu, nu este.
Apoi, mai există și efectul infertilității asupra vieții sexuale. Infertilitatea poate reduce libidoul, iar la bărbați poate duce, de asemenea, chiar si la impotență. Dacă sexul programat creeaza probleme în dormitor, nu mai stabiliți partide de sex care să aibă loc neapărat la ovulație. Pur și simplu faceți sex de câteva ori pe săptămână.