Sari la conținut

Substanțe care cresc riscul de cancer pulmonar la fel de mult ca fumatul

plamani negri

Din cuprinsul articolului

Cauze cancer pulmonar. Cancerul pulmonar provoacă cele mai multe decese dintre toate cancerele din cauza agresivității bolii și a faptului că este depistat în stadii avansate. Unul dintre motivele pentru care oamenii ajung prea târziu la medic e că nu sunt suficient de informați, referitor la această boală.

Iată câteva dintre cele mai vehiculate mituri despre cancerul pulmonar și adevărul din spatele lor:

Cauze cancer pulmonar

  1. Nu doar oamenii care fumează pot face cancer.

Adevărat: Într-adevăr, fumatul este unul dintre cei mai importanțifactori de risc pentru cancerul pulmonar. Însă nu este singurul. Cel puțin la fel de expuși acestei boli sunt și oamenii care lucrează în medii cu risc mare, care sunt expuși, de exemplu, la substanțe precum azbest sau radon.

Radonul, un gaz radioactiv, format prin dezintegrarea radioactiva a uraniului din pamant, apare in cantitati mici in natura, unde este inofensiv. Insa, daca se acumuleaza intr-o incapere si este inspirat, radonul este deosebit de periculos deoarece descompune mucoasa plamanilor. Este cosiderat cauza principala a cancerului pulmonar la nefumatori.

Azbest. Fibrele dure, minuscule din azbest ajuta la intarirea diferitelor produselor precum tevi, tigle si piesele auto (placute de frana, disc de ambreiaj, garnituri). Daca aceste fibre sunt inspirate, se depun in interiorul plamanilor si produc cancer. Din fericire, in prezent, putine materiale de constructii si produse contin azbest.

  1. Efectele negative ale fumatului, cele care duc la dzvoltarea cancerului pulmonar, nu pot fi remediate.

Fals: Specialiștii au descoperit că renunțarea la fumat are beneficii importante:

2,3 luni după ultima țigară, circulația sângelui și funcționarea plămânilor încep să arate deja primele semne de îmbunătățire.

În primele 9 luni de la ultima țigară tusea fumătorului dispare.

La 10 ani de la ultima țigară, riscul de deces din cauza cancerului pulmonar este de două ori mai mic decât cel al unui fumător.

  1. Cancerul pulmonar afectează doar plămânii.

Fals: Cancerul pulmonar se poate extinde în tot corpul – proces ce se numește metastază. De cele mai multe ori, tumorile ajung în creier, afectându-i pacientului funcțiile vitale, cum ar fi vederea.

  1. Odată ce s-a răspândit în organism, cancerul pulmonar nu mai poate fi tratat.

Fals: Într-adevăr, odată ce s-a răspândit în tot organismul, cancerul este mai dificil de tratat. Însă acum, cu ajutorul terapiilor inovative (a imunoterapiilor, în principal), boala poate fi tratatăchiar dacă s-a răspândit și în alte organe.

„Atât terapiile inovatoare, cât și tratamentele personalizate, ce au la bază medicamentația clasică, ne pot ajuta acum să ținem cancerul pulmonar sub control. Însă acest lucru nu este valabil decât pentru cazurile în care boala este depistată în stadiu incipient. De aceea, insist ca pacienții să se prezinte la medic nu doar atunci când apare o schimbare în starea lor de sănătate, oricât de mică, ci și la consultații periodice. O vizită la medic le poate salva viața.”, spune prof.dr. Florin Mihălțan, medic pneumolog.

  1. Cancerul pulmonar provoacă cele mai multe decese dintre toate cancerele.

Adevărat: Cancerul pulmonar provoacă cele mai multe decese dintre toate cancerele din cauză că:

Este o boală agresivă, ce avansează cu rapiditate.

Este depistat mai ales în stadii avansate, inoperabile.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel